Kinderwijkraad geïnstalleerd in Roermondse Veld

Kinderwijkraad geïnstalleerd in Roermondse Veld

ROERMOND – Op donderdag 22 februari werd de ‘Kinderwijkraad Roermondse Veld’ officieel geïnstalleerd. De Gemeente Roermond zet in het kader van de armoedebestrijding verschillende instrumenten in. De kinderwijkraad is één daarvan. Basisschool De zonnewijzer is daar enthousiast op ingegaan.

Wethouder Marianne Smitsmans legt uit waarom. “Kinderwijkraden bieden kwetsbare kinderen een beter perspectief. Via de kinderwijkraad leren kinderen hoe ze contacten kunnen leggen. Ze leren ook hoe ze kunnen netwerken om dingen voor elkaar te krijgen die belangrijk zijn voor hun wijk en voor de kinderen in de wijk. Dat geeft hen meer kansen in de maatschappij. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Daarom zijn kinderwijkraden een onderdeel van het preventief armoedebeleid. Als andere scholen een Kinderwijkraad willen oprichten, dan juich ik dat alleen maar toe.”

De kinderwijkraad
Alle kinderen van groep 6, 7 en 8 van basisschool De Zonnewijzer hebben de afgelopen weken extra lessen gevolgd over democratie, samenwerken in de wijk en het maken van plannen voor de eigen wijk. Tijdens de lessen hebben kinderen zich kunnen aanmelden om deel te nemen aan de kinderwijkraad. De kinderwijkraad komt na de installatie gedurende het hele schooljaar elke week bij elkaar. Ze hebben een draaiboek en een jaarplanning. Onderdeel daarvan is bijvoorbeeld contact met de wijkagent en een bezoekje aan een andere kinderwijkraad elders in het land. De kinderen werken vooral aan hun eigen plannen die zij belangrijk vinden voor de wijk waar hun school staat. Hier hoort bij dat ze hun klas hierover steeds bijpraten gedurende het schooljaar. Het is de bedoeling dat er elk schooljaar opnieuw een lessenreeks gegeven wordt en dat er ieder jaar een nieuwe kinderwijkraad wordt samengesteld.

Officiële installatie
Voor de dertig kinderen was deze officiële gebeurtenis een heel bijzonder moment. Alle kinderen werden persoonlijk naar voren geroepen om het bijbehorende certificaat in ontvangst te nemen, uitgereikt door Marianne Smitsmans. “Het was mooi om te zien dat de kinderen zo enthousiast waren en dat er ook ouders aanwezig waren bij de installatie.”

Meteen aan de slag
Smitsmans interviewde vier kinderen afzonderlijk over de thema’s die zij graag aan de orde willen stellen in hun wijk. De belangrijkste thema’s waarmee ze meteen mee aan de slag willen, zijn betere speelplaatsen, het aanpakken van (zwerf)afval en het voorkomen van armoede. De Kinderwijkraad is al van harte door de wethouder uitgenodigd om binnenkort aan de ambtenaren en aan de raadsleden te komen vertellen hoe de Kinderwijkraad deze thema’s heeft aangepakt. De datum wordt nog geprikt!
Om armoede te voorkomen, ondersteunt de Gemeente Roermond initiatieven als de kinderwijkraad. Zodat iedereen kan meedoen.

Vorig artikelWandeltocht Scouting Tungelroy 2018
Volgend artikelCollege B&W Nederweert volgens initiatiefvoorstel PvdA m.b.t. geitenhouderijen