Druk op College dwingt tot bouwstop voor geitenhouderijen in Nederweert

NEDERWEERT – De politieke partij JAN heeft op dinsdag 6 februari tijdens de gemeenteraadsvergadering kritische vragen gesteld over een eventuele vestiging van een geitenhouderij aan de Gerrisstraat 4 in Nederweert. De partij maakt zich namelijk grote zorgen over de mogelijke vergunningverlening voor het vestigen van geitenhouderijen en bestaande vergunningen, vanwege de nadelige effecten op de gezondheid van inwoners. Om de problematiek rondom geitenhouderijen te benadrukken heeft JAN schriftelijke vragen gesteld aan het College, waarin de fractie vraagt naar een duidelijk standpunt van het College over de komst van nieuwe geitenhouderijen naar Nederweert.

Standstill-beleid geitenhouderijen
Mede door de toenemende druk vanuit de bevolking en een initiatiefvoorstel in de raad heeft het College hierop besloten om een tijdelijk verbod in werking te stellen, waarbij bestaande geitenhouderijen een jaar lang niet mogen uitbreiden en nieuwe geitenhouderijen zich niet in de gemeente Nederweert mogen vestigen. Hier is JAN uiteraard erg blij mee en de partij zal tijdens de raadsvergadering van 13 maart dan ook instemmen met dit voorgestelde standstill-beleid ten aanzien van geitenhouderijen. Het omschakelen van een agrarisch bedrijf naar een geitenhouderij wordt door dit besluit tegengehouden. JAN verwacht wel van het College dat vanaf nu GGD-rapporten betrokken worden bij de besluitvorming en roept dringend op om bij een negatief rapport ook in de toekomst géén vergunning te verlenen. 

 
Stap in de goede richting
De partij JAN is in ieder geval wel tevreden dat het College het verzoek van JAN – om geen vergunningen meer te verstrekken – heeft omarmd en gaat ervan uit dat de gemeente hiermee negatieve ontwikkelingen voor de gezondheid van onze inwoners kan voorkomen. Nederweert kent een groot probleem op het gebied van fijnstof, geur en ammoniak. Maatregelen blijven hard nodig om de te hoge uitstoot van milieuvervuilende stoffen te verminderen. We zullen als gemeente een stappenplan moeten maken om de milieudruk in het buitengebied verder te verlagen. Dit standstill-beleid is wat JAN betreft een stap in de goede richting.

 

Vorig artikelBouw zonnepark met 170.000 panelen bij Nyrstar in Budel-Dorplein
Volgend artikelDruk op College dwingt tot bouwstop voor geitenhouderijen