Zaterdag 17 Maart paardenmarkt en opening ‘Van Horne Jaar’

WEERT – Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Philips de Montmorency, graaf van Horne en Heer van Weert, in Brussel werd onthoofd. Philips, de laatste graaf Van Horne, was vriend en bondgenoot van Willem van Oranje. Door zijn onthoofding en die van Lamoraal graaf Van Egmont ontstond de 80-jarige oorlog.

Voor Weert is deze historische gebeurtenis de aanleiding om dit jaar uit te roepen tot het ‘Van Horne Jaar’. Een jaar vol met activiteiten over Philips van Horne en de Van Horne-dynastie. Vrijwilligers van verenigingen en organisaties zijn al maanden bezig met het organiseren van de activiteiten. Vol enthousiasme, betrokkenheid en trots. Op zaterdag 17 maart wordt het Van Horne Jaar spectaculair geopend.

 

Opening om 10.15 uur met een historische stoet 
bij het bordes van Gemeentemuseum Jacob van Horne (Markt 7). Openingshandeling door burgemeester Jos Heijmans en de graaf van Horne, verschillende muzikale intermezzo’s, onder meer uit ‘Graaf van Horne – de Musical’.

De opening van het Van Horne Jaar valt samen met de jaarlijkse Weerter Fokpaardendag. Op 27 september 1563 verleende Philips van Montmorency, de Graaf van Horne, het privilege voor het houden van drie paardenmarkten. Tot op de dag van vandaag bestaat nog steeds de Weerter Fokpaardendag. De Weerter Fokpaardendag begint om 10.00 uur, op het Kasteelplein. De paarden worden in de ochtend gekeurd, ’s middags is er een showprogramma. Zie ook www.weerterfokpaardendag.nl.

Vorig artikelDigiSterker: cursus werken met de elektronische overheid bij Bibliocenter
Volgend artikelCafé Gotcha in Weert door Heineken uitgeroepen tot beste horecazaak van 2017