Een trektocht door 2000 kilometer Canadese wildernis

Bart de Haas

WEERT – Bart de Haas: ”Na vele trektochten door de immense wouden, over bergketens, oneindige moerassen en andere onherbergzame onbewoonde gebieden in Canada was de “Grote Tocht” de meest indrukwekkende in mijn leven.

De voettocht begon in Shingle Point, een Eskimokamp op 70 graden noorderbreedte aan de kust van de Beaufort zee, de noordelijke grens van het Yukon Territorium. De vijf maanden durende tocht voerde door de kale boomloze toendra, de oneindige naaldwouden, langs duizelingwekkende ravijnen, over grillige bergketens, door snelstromende rivieren en onafzienbare moerassige gebieden. Dit nagenoeg onbewoonde gebied van Canada is het domein van de grizzlybeer, wolf, veelvraat, eland, berggeit en andere wildernisbewoners. Een enkele grizzlybeer was uit zijn humeur en viel mij aan, de bronstige eland wilde mij niet in zijn territorium toelaten en de wolven keurden regelmatig of ik wel op hun menukaart stond. De rivieren waren soms zo woest en breed dat ik met een behoorlijke dosis geluk het zwemmen overleefd heb.

Veelal moest ik leven van de natuur: eetbare planten, bessen, vruchten, vis, hazen, hoenders enz. Soms was er weinig of niets te vinden, dan had ik dagenlang niets te eten.

Des te meer waardeerde ik de goede tijden met voldoende voedsel. De tocht eindigde 2000 kilometer zuidelijker in het pelsjagerdorpje Iskut in Brits Columbia.

Twaalf kilo lichter en vele ervaringen rijker.”

Bart de Haas vertelt over zijn ervaring op 13 maart in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, Weert. Aanvang 19.30 uur, entree € 2,00.

Vorig artikelRoutebureau Noord- en Midden-Limburg brengt nieuwe fietskaart uit
Volgend artikelDrukbezochte inloopbijeenkomst windpark Heibloem