Speurneuzen gezocht in De Groote Peel!

OSPELDIJK – Op je tenen lopen hoeft niet en doodstil zijn evenmin. Als je wil weten welke dieren in De Groote Peel voorkomen dan kun je op zondag 4 maart gewoon meedoen met de Peel Ontdektocht Speuren naar sporen van Staatsbosbeheer. Er zijn twee tochten op een dag die starten om 11.00 en om 14.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk.

Speur naar sporen en ontdek de natuur

Ook in de winter is er veel te zien en te ontdekken in de natuur. Het lijkt misschien een dooie boel, maar niks is minder waar. De winter is een heerlijke tijd om naar buiten te gaan en op zoek te gaan naar diersporen. Dus jas aan, das om, muts op en hup… naar buiten!

Voor de dieren is de winter niet zo’n feest. Ze hebben het in dit koude kikkerland niet altijd zo gemakkelijk. Voedsel is vaak het grootste probleem. Veel vogels trekken daarom naar het warmere zuiden. Andere dieren leggen een wintervoorraad aan of gaan in winterslaap. Maar welke dieren zijn de slaapmutsen en wat doen de dieren die wel wakker blijven? Tijdens deze Peel Ontdektocht ga je, samen met een Peelgids van Staatsbosbeheer, op zoek naar sporen van dieren. Want door te speuren naar sporen kom je er zelf achter wat er gebeurt in de natuur. Na afloop van de excursie kunnen kinderen een uilenbal pluizen. Een braakbal, ook wel uilenbal genoemd bevat voedselresten die een roofvogel niet kan verteren. Bij het uitpluizen van zo’n bal komt soms een compleet skelet van een muis of ander klein dier te voorschijn. Met behulp van zoekkaarten kan je het skelet determineren. Zo kom je er achter welk dier het is. Een Peelgids geeft uitleg bij dit forensisch onderzoek.

Informatie en aanmelden

De Peel Ontdektochten starten om 11.00 en om 14.00 uur bij de balie van Buitencentrum De Pelen. Er zijn dus twee tochten op een dag. Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 3,50 per kind (inclusief pluisdiploma). De excursie is ongeveer twee kilometer lang en duurt – inclusief braakbal pluizen – twee uur. Zorg voor warme kleding (die vies mag worden) en liefst waterdichte schoenen. Aanmelden vooraf is gewenst. Dat kan telefonisch: 0495 – 641 497 of per mail: [email protected] Let op: dit is de laatste ‘speuren naar sporen’ van dit seizoen. De volgende is in december 2018.

En dan … struinen door het Buitencentrum

Voor of na afloop van een wandeling kun je nog heerlijk struinen door de winkel van het Buitencentrum. Hier vind je (kinder)boeken, streekproducten, natuur-ontdek-spulletjes en leuke souvenirs. Het Buitencentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen

Vorig artikelOranje Fonds roept jong en oud in Roermond en omgeving op voor een dag vrijwilligerswerk
Volgend artikelSchaatsen in Nederweert: ijs nog niet dik genoeg!