21 februari 1960: Hoog boven de stad

Zicht vanaf Martinustoren richting Hoogpoort - GAW Beeldbank RO.72

Zondag 21 februari 1960 wordt in de Sint-Martinuskerk tijdens de pontificale hoogmis de nieuwe toren ingewijd en het carillon in gebruik genomen.

De hoogmis wordt opgedragen door de bisschop van Roermond, de uit Tungelroy afkomstige Petrus Moors. Hij brengt hiermee tevens zijn eerste officiële bezoek als bisschop aan Weert.

De toren, naar een ontwerp van Theo G. Verlaan uit Berkum, is 78 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad. Op de torenspits is een kruis geplaatst naar het ontwerp van edelsmid Eloy Werz. De bouw van de nieuwe toren maakt het mogelijk om de lang gekoesterde vraag van veel parochianen naar een carillon in vervulling te laten gaan.
Met hulp van de Weerter bevolking en het bedrijfsleven is een inzamelingsactie gehouden om de totale kosten van zestigduizend gulden op te brengen. Het instrument bestaat dan uit 39 klokken en klokjes en kan zowel met de hand als automatisch worden bediend.
In de loop van de jaren is het carillon uitgebreid en gemoderniseerd.

Medio 2014 bespeelt beiaardier Frank Steijns, wanneer hij niet met het orkest van Andre Rieu onderweg is, op de zaterdagmiddag live het carillon. Zijn inspanningen zijn dan via een beeldscherm bij de ingang van de toren te aanschouwen.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelGratis Proefles Salsa voor beginners en start nieuwe voorjaars-cursussen
Volgend artikelKids van de Schrank op TV in Zappelin Go