Overhandiging levensbeschrijving familie Henri Tijssen in de ECI Cultuurfabriek

ROERMOND – Donderdag 22 februari wordt om 14.00 uur de levensbeschrijving van de familie Henri Tijssen door de heer Ghiel Pijpers, stadsgids bij Gilde Rondje Roermond, op feestelijke wijze overhandigd aan de heer Gerard van de Garde van het gemeentearchief Roermond. Voorafgaand aan de ceremonie, die plaatsvindt bij de plaquette van Henri Tijssen in de hal van de ECI Cultuurfabriek, zal Fons van den Broek, voorzitter van Gilde Rondje Roermond, een toespraak houden.

Gerard van de Garde heeft in het archief naspeuring gedaan of men in het bezit was van een levensbeschrijving van deze belangrijke Roermondse familie en dat bleek niet het geval te zijn. Gilde Rondje Roermond die dit belangrijke document overhandigd kreeg uit handen van Joep Gielen uit Wessem, vindt dat deze levensbeschrijving dan ook niet mag ontbreken in het Roermondse archief.

Jozef Tijssen werd in 1837 geboren in Wessem en verhuisde later naar Roermond waar hij bakker werd. Hij was medeoprichter van het Roermonds Mannenkoor en stond bekend om zijn goedheid, waarvoor hij de naam ‘Vader Tiesse’ kreeg. Vader Tiesse had drie zonen, Henri (1862 – 1926), Jozef en Jean, die alle drie muzikaal en zeer begaafd waren. Henri sloot op 19-jarige leeftijd zijn muziekstudie af met de hoogste onderscheiding voor piano, waarvoor hij in Roermond feestelijk werd ingehaald.  Henri zong in het knapenkoor van de Munsterkerk en hij blies de hoorn bij de Koninklijke Harmonie. In 1886 werd hij directeur van het Roermonds Mannenkoor en bleef dit tot 1922. In 1925 verhuisde Henri naar Enschede, waar zijn dochter woonde en waar hij op 22 januari 1926 is overleden en begraven.

Voor Limburg en Roermond heeft Henri Tijssen de muziek gecomponeerd voor twee belangrijke werken. Het Limburgs Volkslied ‘Waar in ‘t  bronsgroen eikenhout’ en het Roermonds Volkslied ‘Waar ‘t gouden beeld in ‘t zonlicht staat’

Vorig artikelSloop oude woningen Breeërsteenweg Kinrooi
Volgend artikelOnthulling bijenhotel in Stadspark De Karthuis