15 februari 1990: Bestuurlijk protest

Budeler bergen - GAW Beeldbank 5847

Onder leiding van wethouder René Verheggen wordt op 15 februari 1990 een protestbijeenkomst gehouden. Aanleiding is het plan van het Ministerie van Defensie om 48 weken per jaar en vijf dagen per week in de Budeler Bergen grote militaire oefeningen te houden.

Op het 900 hectare grote terrein zullen soldaten trainen met rupsvoertuigen en ander militair materieel. Het ministerie heeft met toestemming van de Tweede Kamer al in 1985 aangekondigd het oefenterrein in de Budeler Bergen intensiever te gaan gebruiken.
Dit is tegen het zere been van het gemeentebestuur. Immers enkele jaren eerder is aansluitend aan het oefenterrein een vakantiepark verrezen. Met Defensie zijn toen afspraken gemaakt om de rust van de vakantievierders te garanderen en het milieu te sparen. Door het nieuwe plan van het ministerie van Defensie worden volgens de gemeente eerdere toezeggingen tenietgedaan en zal de schade aan de natuur aanzienlijk zijn.

Voor de bijeenkomst in het restaurant van het vakantiepark zijn naast ondernemers met name milieugroepen, inwoners van Weert maar ook van de omliggende gemeenten opgeroepen. Het gemeentebestuur hoopt op een grote opkomst om een ‘niet mis te verstaan protest tegen het plan te laten horen’. Overigens is het plan van Defensie uiteindelijk definitief afgeblazen. De rust voor de vakantiegangers en de flora en fauna zijn gegarandeerd.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelWoningbrand aan de Tolheuvel
Volgend artikelMindsetting lezing: accepteren is géén opgeven