10 februari 1991: Geen optocht

Vorst Ton (Peeters) - GAW Beeldbank A6268

Zondag 10 februari 1991 wordt de grote stadsoptocht van V.V. De Rogstaekers afgelast. De reden hiervoor is de Golfoorlog tussen Irak en Koeweit. Het besluit is al enkele weken eerder door de Samenwerkende Limburgse Vasteloavundjvereinigingen genomen.

De sleuteloverdracht van de Prins op het stadhuis gaat niet door en ook de bezoeken aan scholen en instellingen worden geschrapt. Alle buitenactiviteiten van De Rogstaekers gaan op de schop en dat houdt niet alleen in dat de Grote Optocht en de Wichteroptocht niet trekken, maar ook dat het Toêt- en Bloasfieëst niet wordt gehouden.

De beslissing heeft grote gevolgen voor de vastelaovundjvierders in Weert. Heel wat grote en kleine optochtdeelnemers zijn gedupeerd, want maanden van voorbereiding zijn voor niets geweest. Ook zijn er kosten gemaakt voor het maken van de kostuums en de bouw van grotere en kleinere wagens. Vorst Ton (Peeters) zegt toe dat hij wil bekijken of er een financiële compensatie mogelijk is.

Een alternatieve optocht op zondag trekt helaas slechts 300 deelnemers en er zijn nog minder kijkers langs de kant van de weg. De beslissing tot afgelasting wordt niet door iedereen gewaardeerd. In veel andere plaatsen is er een aangepast programma geregeld.
Menigeen vraagt zich dan ook af waarom dat ook niet in Weert mogelijk zou zijn geweest.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelWord Gastheer van De Peel
Volgend artikelBedreiging met vuurwapen op het Azc