Gemeente Leudal bindt de strijd aan met ondermijnende criminaliteit

LEUDAL – Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag het Actieplan Ondermijning Leudal 2018-2020 vastgesteld. Dit actieplan omschrijft de acties die de gemeente de komende tijd oppakt om georganiseerde en ondermijnende criminaliteit te bestrijden.

Ondermijning
Er is sprake van criminele ondermijning, wanneer de onderwereld een plek probeert te veroveren in de ‘bovenwereld’. Dat gebeurt op allerlei mogelijke manieren. De voorbeelden ervan zien we bijna dagelijks in het nieuws. Denk aan artikelen over hennepkwekerijen in woonwijken, drugslaboratoria in boerenstallen, afvaldumpingen in het buitengebied, afpersing in de horeca door criminele motorclubs en uitbuiting van buitenlandse werknemers. Maar ook pogingen van criminelen om invloed op lokale politieke besluitvorming uit te oefenen, zijn hier een voorbeeld van.

Signaleren
Burgemeester Verhoeven: “Het is goed wonen en recreëren in Leudal. En dat willen we vooral zo houden. Georganiseerde ondermijnende criminaliteit is namelijk een omvangrijk probleem dat zich in de samenleving verspreidt. We mogen onze ogen er niet voor sluiten. We moeten ons bewust zijn van het bestaan en de risico’s van ondermijning.

Ondermijnende criminaliteit komt natuurlijk niet altijd luid en duidelijk tot ons. Onze medewerkers moeten daarom signalen kunnen oppikken, kunnen herkennen dat iets afwijkt of anderszins opvalt. Onze medewerkers worden hierop getraind. Samen werken aan een veilige omgeving“

Barrières opwerpen
De gemeente heeft mogelijkheden om barrières op te werpen, waarmee kan worden voorkomen dat criminele organisaties of personen misbruik maken van legale structuren of zich weten te vestigen in de regio. Dit betekent dat de gemeente haar informatiepositie op peil moet houden, regionaal afstemt, haar veiligheidsbeleid consequent uitvoert en kritisch is bij vergunningverlening, subsidieverleningen en bij aanbestedingsprocedures. Daarnaast geldt dat zij toeziet en handhaaft en strikt sancties oplegt.

Georganiseerde aanpak
Criminaliteit is niet meer enkel het probleem van de politie en het Openbaar Ministerie. Het gaat om de bestrijding van een maatschappelijk vertakte criminele ‘industrie’ en dat vraagt om samenwerking. Niet alleen tussen overheden onderling, maar m.n. ook door inwoners en ondernemers. Zonder hulp van inwoners en ondernemers kunnen gemeenten, politie, belastingdienst, provincie en Openbaar Ministerie de strijd tegen ondermijning niet winnen. Zie jij iets verdachts? Gebruik je gezond verstand, volg je onderbuikgevoel. Meld situaties bij de Politie: 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000

Vorig artikelWerkbezoek brengt College Cranendonck naar Maarheeze
Volgend artikelBier uit glas of uit een plastic beker: een overzicht