5 februari 1965: Vastelaovundj zonder fratsen

'Vorst' Cis de Kapper in zijn kapperszaak - GAW Beeldbank A9151

Vastelaovundjvereniging De Zweeloeere wordt op 5 februari 1965 opgericht door enkele enthousiaste inwoners van de groeiende wijk Leuken. Doel van de vereniging is om het wijkcarnaval te stimuleren.

Volgens een van de oprichters, Frans Smeets, beter bekend als ‘Cis de Kapper’, is het een carnavalsvereniging zonder fratsen, “op zijn gewoontjes”. Dat houdt in: geen statuten, geen reglementen, geen Prins, geen Raad van Elf. Dicht bij het gewone volk moet de vereniging staan. Maar hoe organiseert de Zweeloeere dan de activiteiten? Gewoon door een groep van echte werkers en jawel onder leiding van ‘Vorst’ Cis. Dat dan weer wel. De invloed van Cis de Kapper is groot. Hij is de drijvende kracht achter het succes van de Zweeloeere.

De verslaggever van het Kanton Weert heeft een jaar eerder de festiviteiten in de wijk bijgewoond. Hij is onder de indruk. De Zweeloeere organiseren hun eigen bonte avonden in zaal ‘Hof van Leuken’ en er is op de vastelaovundjzaterdag de grote kinderoptocht. Het enthousiasme van deelnemers en publiek werkt aanstekelijk. De vereniging neemt ook deel aan de grote stadsoptocht. Daar wordt de V.V. de Rogstaekers graag op de hak genomen. Toch heeft de vastelaovundjvereniging de Zweeloere groot respect voor De Rogstaekers. Zij zorgen er toch elk jaar maar voor dat Weert een van de mooiste vastelaovundjoptochten in Limburg organiseert.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelEerste plaatsingswedstrijd district zuid voor het NK 2018
Volgend artikelstadswandeling Stationskwartier Weert stadswandeling