Maak een boswachterswandeling in klimaatbuffer Wijfelterbroek

WEERT – Een klimaatbuffer is een natuurgebied waar ruimte is om water op te vangen en vast te houden. Het Wijffelterbroek, van oudsher een moerasgebied, is tegenwoordig veel minder nat. Natuurmonumenten wil het oorspronkelijke natte karakter terugbrengen zodat het weer een eenheid vormt met de moerassen van Smeetshof en Kettingdijk.

Nieuwsgierig geworden naar de plannen voor het Wijffelterbroek? Op zaterdag 17 februari organiseert Natuurmonumenten een informatiewandeling over de klimaatbuffer Wijffelterbroek. Aanmelden kan op [email protected]

Natte broekbossen
Het Wijffelterbroek is een nat bos ook wel broekbos genoemd. Helaas staan de bomen nog maar af en toe met de voeten in het water. Het gebied is verdroogd door de aanleg van diepe ontwateringsgreppels als de Raam en de Vetpeel. Vroeger was het er veel natter en meer open. Natuurmonumenten wil in dit gebied water vasthouden door de Raam om te leiden. Hierdoor blijft het water langer in het gebied en kan er ook nog water “geleverd” worden in droge tijden.

Klimaatbuffer Kempen~Broek
Door natte natuurgebieden in het Kempen~Broek weer aan elkaar te koppelen, ontstaat er een robuuste klimaatbuffer die een groot neerslag overschot kan vasthouden. Zo voorkomen deze gebieden wateroverlast verder stroomafwaarts van de Tungelroyse beek. Bovendien ontstaat er een netwerk van natuurgebieden waarlangs kwetsbare planten- en diersoorten mee kunnen bewegen met schuivende klimaatzones. Samen met Provincie Limburg en het Waterschap Limburg werkt Natuurmonumenten aan het realiseren van deze klimaatbuffer.

Wandel mee
Natuurmonumenten organiseert op zaterdag 17 februari, van 14 – 16 uur een wandeling voor belangstellenden. De boswachter neemt je mee voor een tocht door het Wijffelterbroek. Onderweg is er een toelichting op de plannen en is er ruimte voor vragen. Ook zijn we benieuwd naar ideeën voor wandelpaden door het gebied. In verband met een beperkt aantal plaatsen is het nodig om vooraf aan te melden. Start van de wandeling is op de kruising tussen Kettingdijk en Bocholterweg in Weert. Vergeet je laarzen niet. Meld je aan op [email protected]

Vorig artikelOntsteken kaarsjes Britse militaire begraafplaats in Nederweert
Volgend artikel† Overlijdensbericht Karin van Bommel – Claessens