2 februari 1647: Textielhandelaar in Haarlem

St.-Bavo of grote kerk Haarlem 17de eeuw, geschilderd door Berkheyde afbeelding publiek domein

Pieter Janss(oon) Smuysers, van oorsprong Weertenaar, wordt op 2 februari 1647 in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem begraven. Een groot deel van zijn leven woont hij in een pand aan de Grote Houtstraat in Haarlem.

Pieter en zijn broer Jacob Janss(oon) Smuysers houden zich in Haarlem bezig met de textielhandel. Pieter Janss(oon) trouwt op 11 november 1587 met Dignum van Creyl uit Goch. Na haar overlijden treedt hij op 11 januari 1605 opnieuw in het huwelijk met Maritgen Fredericxs. De zaken gaan pas echt goed met Dirck Smuijsers, de zoon van Pieter en Maritgen, die in 1614 wordt geboren. Dirck ontwikkelt zich tot een van de belangrijkste textielhandelaren van Haarlem.

Een dochter van Dirck, Magdalena Smuijsers trouwt met Johan van Heijthuijsen. En dat is weer een zoon van Mathijs, de broer van de wellicht meest bekende Haarlemse textielhandelaar, Willem van Heijthuijsen, eveneens Weertenaar van oorsprong.

Dirck Smuijsers overlijdt op 27 september 1652, 38 jaar jong. Het is hem in Haarlem voor de wind gegaan. Hij verzamelt schilderijen van onder meer Pieter Claesz, Pieter de Molijn, Jan Miense Molenaar en Philip(s) Wouweman. Op de inventarislijst van zijn nalatenschap staan maar liefst 75 schilderijen. Om een vergelijking te maken: Willem van Heijthuijsen heeft bij zijn dood 85 schilderijen nagelaten.

Meer over deze familie leest u in het document 2 februari 1647 Textielhandelaar in Haarlem.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelCamera’s in beeld
Volgend artikelInterview met bekende Ospelnaar