1 februari 1578: De Blijde Incomste in Weert

Alfons van Nieuwenaar graaf van Meurs Gravure, ets C.F. Fritsch (ongedateerd) Afkomstig uit 'Historie van de oorlogen en geschiedenis der Nederlanden' door Em. van Meteren. Amsterdam, 1785 Bron: Collectie Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, Den Haag

Tijdens een groot feestbanket op 1 februari 1578 worden graaf Adolf van Nieuwenaar en zijn echtgenote Walburgis van Nieuwenaar, de weduwe van Philips van Horne, door het stadbestuur van Weert welkom geheten.

De graaf en zijn vrouw krijgen na heel wat juridische strijd uiteindelijk dan toch de rechten over de heerlijkheden Weert, Nederweert en Wessem. Dat moet natuurlijk gevierd worden. Het gebeurt op verschillende plekken in de stad. Zo logeert het paar in het pand ‘De Keiser’ (nu Taverne d’ Oude Munt). De herbergen ‘In de Leeuw’, ‘In de Moriaen’ en ‘In die Croen’ (nu ‘Kefee de Hermenij’) zijn de andere verblijfsplaatsen. De totale kosten bedragen ruim 500 gulden. Dit bedrag wordt gedeeltelijk in geld in rekening gebracht en gedeeltelijk in goederen, zoals tarwe.

Het stadsbestuur houdt een uitgebreide feestmaaltijd, waarbij naast de edellieden ook de ’zestien-mannen’ en de werkmeesters van de gilden aanzitten. Op het menu staat onder meer rundvlees, varkensvlees, hoenders, patrijzen, eenden en ganzen. Er wordt uitsluitend wijn gedronken, want in de archieven is een bierrekening niet terug te vinden.
De maaltijd is niet goedkoop, er wordt voor bijna 110 gulden in rekening gebracht.
De totale kosten van de ‘Blijde Incomste’ bedragen dan ook ruim 600 gulden en dat is evenveel als een modaal huis kost in die tijd.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelGriepepidemie heerst in Weert: 80 inwoners liggen ziek in bed
Volgend artikelBlueports Limburg: binnenhavens blijven samenwerken