Zondag 4 februari: Maria Lichtmis in de Martinuskerk

WEERT – Op zondag 4 februari wordt in de Dekenale St.-Martinuskerk van Weert Maria Lichtmis gevierd. Deze plechtige hoogmis start om 10.00 uur. Het Groot Sint Martinuskoor zingt Missa à 3 Voci van E. Frauenberger.

Deze viering krijgt een extra feestelijk tintje door de aanwezigheid van onze broedermeesters, Mariadraagsters, bruidjes en pages. Traditioneel onderdeel van de viering is de lichtprocessie door de kerk.

Eigenlijk heet Maria Lichtmis “de opdracht van Jezus in de Tempel”. Maria en Jozef brachten hun eerstgeboren zoon Jezus Christus veertig dagen na de geboorte naar de tempel om Hem aan God op te dragen. De oude Simeon die in de tempel aanwezig was, noemde Jezus “het Licht dat alle volkeren verlicht”. Vandaar dat het feest met veel (kaars)licht wordt gevierd. U bent van harte welkom op 4 februari 2018 om 10.00 uur in de St.-Martinuskerk in Weert om dit samen te vieren!

Het originele Maria beeld uit 1890 in Weert, de polychromering werd in 1929 verwijderd.

In 1404 werd in Weert een Broederschap opgericht om de devotie tot Maria te bevorderen. Deze devotie kwam tot hoogbloei in de 18e eeuw rondom het Miraculeuse Beeld van Onse Lieve Vrouwe te Weert, die ook vereerd werd onder de titel “Onze Lieve Vrouw van Bijstand”. Het wonderbeeld werd vereerd in de dekenale stadskerk van Weert (gebouwd in 1456), toegewijd aan Sint Martinus en kreeg de toevoeging: Heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Weert. Op 1 mei 1996 is de Venerabele “Broederschap van de Miraculeuse Onse Lieve Vrouwe tot Weert” van 1404 heropgericht. Haar doelstelling is de bijzondere verering van “Onse Lieve Vrouwe tot Weert” te bevorderen en tevens de titel van Bijstand waaronder Zij in Weert wordt vereerd, te actualiseren en in de praktijk te brengen. De Broederschap loopt mee in processies in Nederland en België. In december houdt zij een kerstpakkettenactie voor Voedselbank Weert. Naast via de website is de Broederschap te vinden op Facebook op de pagina Broederschap Weert.

Vorig artikelZwemprotocol voor waarborging veiligheid schoolzwemmen
Volgend artikelBoerenbruiloft v.v. de Spoeëkejaegers Swartbroek