18 januari 1938: Monument voor Wilhelmina

Kanton Weert 18 januari 1938 Digitale studiezaal Erfgoedcluster Weert

In weekblad Kanton Weert van 18 januari 1938 wordt melding gemaakt van een plan voor de oprichting van een monument voor H.M. Koningin Wilhelmina op de singels.

Het comité dat de viering van de verjaardag van koningin Wilhelmina organiseert, staat onder leiding van burgemeester W. Kolkman. Het comité vindt het veertigjarige regeringsjubileum van de vostin een mooie aanleiding om een blijvende herinnering in Weert op te richten. Daarnaast is het in 1939 honderd jaar geleden dat Weert definitief onder Nederlands gezag kwam. En de aangekondigde komst van een garnizoen naar Weert rechtvaardigt volgens het comité een passend monument.

Om de kosten van het monument te kunnen betalen worden een aantal acties gehouden.
Zo kan er voor 10 cent een spijker in een houten blok worden geslagen.
Verder stelt de V.V.V. ‘Weert Vooruit’ zeshonderd gulden beschikbaar. Dat geld is er al voor plannen om een monument als herinnering aan de opening van de singels te plaatsen.

In Kanton Weert van 25 februari 1938 staat een eerste tussenstand van de geldinzamelingsactie. Tot dan toe is in totaal 676,26 gulden ontvangen. Het grootste deel ervan is tijdens de Bonte Avonden opgehaald. De spijkeractie brengt ruim zeven gulden op. Een opmerkelijk bijdrage komt van het ‘middenstandsbal’: 1,55 gulden.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelEduquaat acties voor onderwijs in Malawi: € 4430,90
Volgend artikelCode oranje in Limburg: treinverkeer plat, ga niet de weg op