Peer’m uit de armoede; ga voor bestaanszekerheid!

WEERT/ROERMOND – Op diverse plekken in het land proberen mensen met weinig inkomen via “Sociale Coöperaties” hun situatie te verbeteren. Samen ondernemen ze activiteiten waar ze zélf zeggenschap over hebben. Ze laten zich inspireren en leiden door coöperatief denken en doen: sámen doelen bereiken die voor ieder apart onbereikbaar lijken.

Wethouder Martijn van den Heuvel en Paul Sterk opende vanmiddag de tentoonstelling die negen landelijke en diverse Weerter initiatieven toont. Deze expo biedt volop inspiratiemogelijkheden om zelf aan de slag te gaan. De tentoonstelling is vanaf vandaag te zien in het Bibliocenter en tot en met 18 januari te bezoeken. Daarna is de expo in Roermond te bekijken.

Een nieuw domein vereist nieuw vakmanschap
Van oudsher kent onze samenleving eigenlijk maar twee domeinen: het domein van de burger (van charitas tot bedrijfsleven) en het domein van de overheid. Sociale coöperaties richten hun blik op een domein daartussenin: het domein van het collectief, van het gemeengoed.De Sociale Alliantie maakt zich sterk om sociale coöperaties de ruimte en tijd te bieden om dit nieuwe domein in beeld te brengen. Wat is daarvoor nodig? Wat zijn daarvan de gevolgen voor de organisatie van het sociaal domein zoals we dat nu kennen? Een nieuw domein vereist nieuw vakmanschap.

Nieuw vakmanschap voor:
– burgers in collectief denken en doen;
– de overheid in terugtreden én optreden;
– uitvoeringsinstanties en overige organisatie binnen het sociaal domein

Ook zijn er twee momenten om bij de tentoonstelling vragen te stellen aan mensen die werken in Sociale Coöperaties: op zaterdag 13 januari van 11:30 tot 13:00 uur en op woensdag 17 januari van 14:30 tot 17:00 uur.  Daarnaast is er op maandagavond 15 januari om 19:30 uur in het Bibliocenter te Weert, een workshop: Werken aan Bestaanszekerheid: Mensen van De Vrije Uitloop, een sociale coöperatie in Breda, vertellen hoe zij zich uit de bijstand proberen te werken en welke afspraken ze hebben gemaakt met de gemeente en het UWV om hiervoor tijd en ruimte te krijgen. Mensen die actief zijn in de sociale coöperatie De Vrije Uitloop werken vanuit een collectief aan het opbouwen van bestaanszekerheid. Met toestemming van de Gemeente kunnen ze met hun werkzaamheden bijverdienen naast hun bijstandsuitkering.

Bovenstaande activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door: De Sociale Alliantie, Weerter Minima Groep, Wonen Limburg, Gemeente Weert, Punt Welzijn en het Bibliocenter. U kunt zich aanmelden voor de workshop via [email protected] of door te bellen met Bouke Kouters: 0611772996.

Vorig artikelAdopteer jij de 2.250e baksteen?
Volgend artikelGevangenisstraf voor brandstichter Maasniel