Lezing over het DNA van Limburg

Antje van de Statie (1877-1936)

WEERT – Wat maakt Limburg tot Limburg? Wat is dat eigenlijk, die Limburgse identiteit? Bestaat ze ook echt? Wat is typisch Limburgs? Hebben Limburgers misschien (veel) te lange tenen? Is er sprake van een Calimero-complex? Bestaat er zoiets als het Limburgs? Is het Limburgs belangrijk?

Geschied- en Oudheidkundig Genootschap de Aldenborgh heeft de heer Guus Urlings, een in Limburg zeer bekende journalist en natuurkenner, bereid gevonden om een lezing te houden over Limburg en De Limburgse identiteit.

Andere onderwerpen die ter sprake kunnen komen gaan over:

  • Natuur en landschap
  • Carnaval
  • Vlaai
  • De zachte G en de verloochening daarvan door (sommige) Limburgers op radio en televisie
  • De korenwolf en de hazelmuis

Guus Urlings
Guus Urlings heeft Sociale Geografie gestudeerd in Nijmegen en was enkele jaren leraar aardrijkskunde. Hij is echter al tientallen jaren journalist. Hij schrijft over natuur en landschap, geschiedenis, heemkunde, folklore, traditie, taal/ dialect in Limburg, kortom over Limburg en alles wat zich in deze provincie afspeelt of een connectie heeft met Limburg. Hij maakt deel uit van de redactie van “Limburgensia” van Dagblad De Limburg. Hij is ook columnist van het Limburgs Landschap en (mede)auteur van een aantal boeken, die betrekking hebben op Limburg.

Gelet op de brede, langjarige ervaring van de heer Urlings met het onderwerp van de lezing en zijn diepgaande kennis daarvan belooft het een interessante – en misschien wel een beetje een chauvinistische – avond te worden.

Gratis entree
Wellicht wordt op deze avond ook het DNA van Weert en de Weertenaren iets ontrafeld. De lezing is op maandag 8 januari 2018 bij Brasserie Antje van de Statie, Stationsplein 1, Weert, en begint om 19.30 uur. Entree gratis.

Vorig artikelPrins Mark II gaat voorop bij V.V. de Spoeëkejaegers in Swartbroek
Volgend artikel‘Óm in te Lieste’ uit Neer winnaar Midde Limburgs Leedjes Festival 2018