26e Wandeltocht “het Kruis” in Nederweert-Eind

NEDERWEERT-EIND – Op zondag 8 april 2018 houdt Wandelcomité Eendracht weer wandeltocht “Het Kruis” in en om Nederweert-Eind. Vanuit het startlokaal bij Zaal Van Nieuwenhoven aan het Pastoor Maesplein kan men kiezen uit 5 verschillende afstanden die door onze route organisatoren zijn uitgewerkt en met pijlen uitgezet.

Vanuit startlokaal bij Zaal Van Nieuwenhoven

Inschrijven is mogelijk van 8 tot 14u. voor de afstanden 7, 10 en 15 km. Van 8 – 12u. start de 20 km en van 8 tot 11 u. tenslotte start de 25 km. Het inschrijfgeld is conform de afspraken van de wandelbond. En voor 25 cent meer krijgen onze wandelaars ook nog een mooie sticker.

Pijlen wijzen de weg tijdens deze tocht die voert door de prachtige natuur in de omgeving. Landgoed het Kruis, de Heibloem en de Zoom vormden vroeger de zuidelijke begrenzing van de Peel. Tegenwoordig worden ze afgewisseld door bospercelen en landbouwgebieden. Die ontstonden hier na de turfwinning en ontginning van de 19e en 20e eeuw. De Zoom ligt als een groot natuureiland te midden van een agrarisch gebied en maakt deel uit van het zgn Peelvennengebied waartoe ook Sarsven, de Banen en de Grote Moost behoren.

De Zoom is gevormd door turfstekers. Men vindt er nog heide, vennen, oude turfkuilen en wilg struwelen. Aan de turfgraverij herinneren nog twee oude “peelbanen”.
Door de gunstige ligging in een rustig en weinig bebouwd agrarisch gebied is de Zoom een prima toevluchtsoord voor verschillende soorten zoogdieren, zoals das, ree, wild zwijn, hermelijn en bunzing.

Landgoed het Kruis gaat naadloos over in de Heibloem door de natuur aan de randen. Ongeveer de helft van Het Landgoed is van oudsher in gebruik voor landbouwdoeleinden. De graslanden rond de natte natuurgebieden lenen zich beter voor rundveehouderij. Het was bekend dat Limousins het erg goed doen in schrale natuurgebieden. Dat was ook de reden dat ze welkom waren als grazers in de Grote Peel. Met name voor het project van Staatsbosbeheer om door begrazing van het pijpenstrootje de hergroei van heide te stimuleren zorgde ervoor dat Het Landgoed 250 dieren had rondlopen.

In deze tijd van het jaar is er een grote variatie aan flora en fauna rond de vennen en de extensief begraasde natlanden. Daartussendoor loopt u over bermen, slootkanten, bos- en akkerranden. Omdat ze vaak prima begaanbaar zijn, zijn het uitgelezen verbindingszones voor dieren en planten, maar zeker ook voor wandelaars. Kortom, ideale ingrediënten voor deze lentetocht.

Een goede verzorging onderweg, zo hebben we gemerkt, wordt zeer gewaardeerd. Daarom besteden we ruim aandacht aan de controle- en verzorgingsposten. De deelnemers kunnen er gratis gebruik maken van de toiletten en er wordt koffie, thee, soep, broodjes en vlaai aangeboden tegen wandelvriendelijke prijzen. Op de laatste post bij de finish kunnen de wandelboekjes desgewenst worden voorzien van het verenigingsstempel van Wandelcomité Eendracht. U kunt hier ook onze sticker kopen tegen het vastgestelde tarief van de wandelbond.

Start en finish is in Zaal Van Nieuwenhoven, Pastoor Maesplein 1, 6035 TE, Nederweert-Eind. Wandeltocht “Het Kruis” wordt dit jaar alweer voor de zesentwintigste keer georganiseerd. Ongeacht of u een geoefende wandelaar bent of niet, er is altijd wel een afstand die bij u past. Daarom heet Wandelcomité Eendracht u graag welkom op 8 april 2018 in Nederweert-Eind.: voor elck wat wils

Vorig artikelAanhoudingen overvallen Swalmen
Volgend artikel50 jaorig broëdspaar Boôrebroëdspaar bi-j de Moezevângers