Te veel overlast: bevers Limburg mogen afgeschoten worden

Boom op de Vrouwehof te Leuken Weert | foto Lex Mook

WEERT – In Limburg mogen onder bepaalde voorwaarden weer bevers gedood worden. De provincie hoopt op die manier een eind te maken aan de overlast door de dieren. Ook in Weert komen de laatste tijd steeds meer signaleringen van beveroverlast.

Bevers zijn beschermde dieren. Om doden mogelijk te maken past de provincie het faunabeheerplan tot 2020 aan. Medio vorig eeuw waren de dieren uitgestorven in Limburg, maar rond de eeuwwisseling waren ze weer terug en sindsdien groeit hun populatie.

Vorig jaar telde Limburg 625 bevers. Op sommige plaatsen veroorzaken ze overlast, zoals het bouwen van dammen in beken bij kwetsbare natuur- en landbouwgebieden en het ondermijnen van dijken.

Verplaatsen kan niet
Het verplaatsen van bevers binnen of buiten Limburg is niet mogelijk, aldus de provincie. Om die reden is in sommige gevallen geen andere mogelijkheid dan afschieten. Limburg mikt op maximaal 500 bevers, in gebieden die daartoe geschikt zijn. De Partij voor de Dieren noemt de maatregel een schande. Er zijn andere oplossingen, vindt deze partij.

Vorig artikelNieuwe dirigent voor Percussion Ensemble Weert: Henrico Stevens
Volgend artikelTraumahelikopter naar Maarheeze