Syrisch onderduikgezin krijgt verblijfsvergunning

l'histoire se répète, vluchtelingen uit de WO1 komen aan in Weert (1914-1918)

WEERT – Dagblad ‘De Limburger meldt vandaag dat het Syrische gezin dat anderhalf jaar in Weert zat ondergedoken, mag de komende vijf jaar in Nederland blijven. De vrouw en haar vier kinderen hebben gisteren een verblijfsvergunning gekregen. Zo’n 100 jaar geleden kwamen er 967 vluchtelingen aan in Weert op een inwonertal van 6.000 Weertenaren!

Het gezin leefde achttien maanden illegaal in Weert en kreeg daarbij hulp van burgemeester Jos Heijmans en een groep vrijwilligers. Die reageerden opgelucht op het bericht van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND. „Dit is geweldig voor haar. Eindelijk kan ze haar leven oppakken”, aldus burgemeester Heijmans. „Al ons werk is niet voor niets geweest.”

L’histoire se répète
Wat veel mensen wellicht niet weten is dat er in Weert in het verleden ook veel vluchtelingen zijn opgenomen. Bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog, maar vooral toen de gevechten in België heviger werden, vluchtte velen naar het neutrale Nederland. In totaal waren er ongeveer 1 miljoen vluchtelingen in Nederland op een inwoneraantal van ruim 6 miljoen. In Weert waren er op een gegeven moment 967 vluchtelingen woonachtig op een inwoneraantal van ruim 6 duizend.

Het Kanton Weert meldde op 26 okt 1918 dat in die week 8.920 vluchtelingen bij Stramproy de Grens gepasseerd zijn. Die zullen ook allemaal in Weert aangekomen zijn. Die stroom vluchtelingen van de grens in Stramproy naar Weert moet toen een behoorlijke indruk gemaakt hebben.

Dit grote aantal werd een probleem. De vluchtelingen werden ingedeeld in “behoeftigen” en in “gegoede” vluchtelingen. De gegoede diende zich zelf te redden en de behoeftigen kregen ondersteuning in de vorm van huisvesting en voedsel. In eerste instantie kwamen deze vluchtelingen natuurlijk aan in de grensstreek, zoals Weert, maar later werd er pressie uitgeoefend om terug te keren naar België of ze werden verspreidt over Nederland.

Franse vluchtelingen 1914-1918

In de jaren 1915 en 1916 werd het “vluchtelingenprobleem” in Weert en omstreken minder. Echter toen de gevechten in 1918 heviger werden, vooral in Noord Frankrijk, kwamen er veel vluchtelingen/ evacués uit die streek naar Weert. Mede als gevolg van de Spaanse griep zijn er toen een aantal overleden en begraven op de begraafplaats in Weert, waar later voor deze overledenen ook nog een monument is opgericht.


Vorig artikelWeerter Maria beeld moet Tweede Kamer laten ‘bezinnen’
Volgend artikelBezoek aan collectie militaire voertuigen