Lichtjes op Oorlogsgraven Nederweert War Cemetery

NEDERWEERT – Op kerstavond (24 december 2017) worden voor de tweede keer op het Nederweert War Cemetery in Nederweert kaarsjes aangestoken. Met het branden van deze kaarsjes herdenken we de mannen die ruim zeventig jaar geleden zijn omgekomen voor onze vrijheid.

De burgemeester zal om 19.00 uur na een plechtig woordje het eerste kaarsje aansteken. Waarna de initiatiefnemers de overige 361 graven doen verlichten. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn of zelf een handje te helpen.

Nederweert War Cemetery is een Brits ereveld gelegen aan de Monseigneur Kreyelmanstraat in de Nederlandse plaats Nederweert. Op de begraafplaats liggen 362 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven, afkomstig uit landen van het Gemenebest.

Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebook actie op via de Facebook pagina van Keep Them Rolling, met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders… de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld.

De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie?

 

Vorig artikelEerste schaap over de dam met glasvezel in buitengebied Cranendonck
Volgend artikelBelgische wegen nog slechter dan in Namibië en Rwanda