Bezoek aan collectie militaire voertuigen

OSPEL/ASTEN –  Woensdagmiddag gingen leden van de Wapenbroeders afdeling Ospel op bezoek bij de familie Moors in Asten. De groep werd hartelijk welkom geheten met koffie en vlaai door Piet Moors en zijn echtgenote.

Restauratie van Jeep tot Sherman tank

Piet houdt zich al jaar en dag bezig met het restaureren van voertuigen die door het Amerikaanse leger werden gebruikt tijdens de bevrijding van Europa.  Alle voertuigen, waaronder onder meer een Willy Jeep, GMC´s en een heuse Sherman tank zijn door Piet allemaal gemarkeerd met nummeraanduidingen gerelateerd aan de 7e Amerikaanse Pantserdivie met de bijnaam ´Lucky Seventh´. Deze divisie vocht in 1944 en 1945 tegen de Duitse bezetters in Frankrijk, Nederland, België en Duitsland en leed grote verliezen tijdens de opmars.

Meer dan twintig voertuigen van groot naar klein zijn inmiddels gerestaureerd of staan klaar om gerestaureerd te worden. Een van de projecten waar Piet aan werkt momenteel, is een Buick stafauto. Er zijn nog maar 2 exemplaren van dit type in de wereld.

´Piet vertelt,  een exemplaar is voor een filmproductie vanwege de zeer slechte staat volgegoten met beton en als display op de achtergrond gebruikt in een oorlogsfilm. De andere staat hier in Asten te wachten op een nieuw leven. Uiteindelijk zal deze in bevrijdingsoptochten meerijden om onze toenmalige bevrijders te eren´.

Piet die onder meer lid is van de Lucky Seventh Historical Group Holland  neemt vaak deel aan deze bevrijdingsoptochten in binnen en buitenland. Ook worden er ritten georganiseerd naar de Ardennen en Normandiē. Verder is de groep de organisator van het ´Lest We Forget´ evenement in Venray. Het kamp wordt dan een gehele week bezocht door schoolkinderen die zo een uniek kijkje in de geschiedenis krijgen.

Het bezoek werd afgesloten met het aanbieden van een boek uit 1944 dat eigendom is geweest en gesigneerd door een van de veteranen van de 7e pantserdivisie, sergeant John Palmer. Deze Palmer maakte onderdeel uit van het 31ste tankbattalion . De markings op Piet zijn voertuigen zijn voor het grootste gedeelte terug te voeren naar deze eenheid.

Piet, namens alle wapenbroeders, bedankt voor de gastvrijheid en voor het levend houden van dit stuk geschiedenis.

Foto’s Wiel Mackus voor Ospel Actueel/MLA

Vorig artikelSyrisch onderduikgezin krijgt verblijfsvergunning
Volgend artikel‘Heel Laar Bakt’ voor afscheid juffrouw Paula