20 december 1980: Broeder Wendel ereburger

Links Broeder Wendel tijdens een uitvoering van ‘zijn’ jeugdorkest - GAW beeldbank L964

Tijdens zijn afscheidsreceptie op 20 december 1980 ontvangt broeder Wendel Jordans uit handen van burgemeester Jo Matti de erepenning van Verdiensten der stad Weert.

Broeder Wendel mag zich daarmee ereburger van Weert noemen.
De nieuwe ereburger krijgt deze onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor de jeugd. Broeder Wendels niet aflatende ijver zorgt ervoor, dat medio 1960 Weert over een muziekschool beschikt. De school start in panden aan de Molenstraat en groeit al snel uit zijn jasje. Daarom wordt voor de lessen uitgeweken naar ruimten van het pensionaat St. Louis en enkele klaslokalen van het Bisschoppelijk College in de binnenstad. In 1974 gaat een grote wens van broeder Wendel in vervulling: een nieuwe muziekschool op de eerste verdieping van het nieuwe Muntcomplex.

Broeder Wendel maakt kinderen enthousiast voor het muziekonderwijs. Er is zelfs een heus jeugdkoor door hem opgericht. Verder is hij soms zijdelings betrokken bij de totstandkoming van het Cultureel Genootschap, het Gemeentemuseum De Tiendschuur en het toekomstige Kerkelijk Museum dat in het voormalig stadhuis aan de Markt wordt ingericht.

“Hij heeft zijn hart verpand aan Weert”, aldus burgemeester Matti in zijn toespraak.
Broeder Wendel verlaat Weert na 35 jaar, hij gaat per 1 januari 1981 beginnen als overste aan het St. Lidwina zieken- en verzorgingstehuis in Maastricht.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelArvalis Nederweert verhuist naar Roermond
Volgend artikelOngeval in Heibloem