Molen de Korenbloem dit jaar nog twee dagen open

OSPEL – Molen de Korenbloem is dit jaar op zaterdag 16 en 23 december nog open. Tevens is dan de molenwinkel open waar u diverse soorten bakmeel kunt kopen. Open van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Pannenkoekenpakket € 5.50
Hierin zit een pak Pannenkoekenmix van 1 kg met OF een potje jam Of twee leuke potjes gevuld  met rozijnen en stroop. De pannenkoekenmix kan ook verpakt worden in een  leuk jasje met of zonder een potje stroop en dan is de prijs Of € 2.50 of € 3.75

Broodpakket € 7.50
Hierin zit een pak meel van 1 kg naar keuze, gist, bakkerszout, noten, 3 potjes gevuld met rozijnen, krenten en abrikozen. Dit alles is voldoende om 2 heerlijke vruchten/noten broden te bakken

Koekjespakket € 7.50
Hierin zitten 2 zakken meel van 500 gram Speltbloem en Tarwevolkorenmeel, een koekjes uitsteekvorm in de vorm van een molen, koekkruiden en bakmeel. Dit pakket is voldoende om 4 x 35 koekjes te bakken. De uitsteekvorm is van rvs en uiteraard blijvend.
In alle pakketten zijn recepten bijgevoegd! Bovenstaande pakketten hebben we op voorraad maar wanneer er meerdere pakketten gewenst zijn, is het fijn om deze van te voren te bestellen zodat we er alle aandacht aan kunnen besteden.

Verder kunnen pakketten samengesteld worden naar eigen keuze. Tussen Kerst en Nieuwjaar is de molen gesloten. De molenaar gebruikt die periode om onderhoud te
plegen aan de molen. Dit jaar gaat hij de “bovenligger” billen. Dit klinkt wellicht een beetje “gewaagd”. Maar is toch een normale werk op de molen. Na verloop van tijd worden de groeven in de molenstenen minder diep waardoor het malen minder goed gaat.
Het billen van een molensteen is het scherp maken voor gebruik. Het woord is een verbastering van het Franse woord rehabillage, hetgeen opknappen of renoveren betekent. De molenstenen vormen samen een koppel: de ligger en een loper. Beide stenen zijn voorzien van uitgehakte groeven: het scherpsel. De ligger is de onderste steen en de bovenste steen is de loper of de bovenligger.

Het “billen” is een specialistisch werk dat in het verleden gebeurde door zg “hegmulders”. Dit waren mensen die niets anders deden van molenstenen “billen” en van molen naar molen gingen.

Foto via Frits Kruishaar

Vorig artikelMeerderheid ondernemers Heythuysen stemt voor oprichting BIZ
Volgend artikelLezing over componist Händel bij Heemkunde vereniging Nederweert