Lezing over componist Händel bij Heemkunde vereniging Nederweert

NEDERWEERT – Hierbij nodigt de Heemkunde Vereniging Nederweert u uit voor een bijeenkomst op dinsdag 19 december om 20.00 uur in zaal Centraal, Kerkstraat 59, Nederweert. Met een voordracht van Jos Meersmans over de componist Händel.

Op de bijeenkomst van 4 december 2012 heeft Jos Meersmans ook al een voordracht gehouden over de componist Tsjaikovski. Dit optreden was zeer geslaagd. Thans hebben we Jos gevraagd een voordracht te doen over de componist Handel. Hij doet deze voordracht in de persoon van Johann Schmidt, zijn persoonlijk secretaris.

Mijn naam is Johann Christoph Schmidt.  Bijna veertig jaar ben ik de persoonlijke secretaris geweest van Georg Friedrich Handel, wellicht de meest getalenteerde musicus die Engeland ooit gekend heeft.  Bijna veertig jaar lang was ik in Londen getuige van zijn strijd, zijn successen en zijn nederlagen. Zijn leven kent voor mij weinig geheimen.

Geboren in het Duitse Halle, beleefde hij zijn eerste triomfen in Hamburg.  Een gevecht met de degen getuigt er van zijn branie.  Dan wordt Italië veroverd: Venetië, Firenze, Rome.  De Romeinse geestelijkheid is zo onder de indruk van zijn muziek dat ze de protestant Handel smeken om katholiek te worden!  Na een tussenstop in Hannover, wordt Londen zijn definitieve verblijfplaats.  De opera kleurt er zijn leven.  Intriges met castraten en primadonna’s zijn niet van de baan.  Tot hij met The Messiah voorgoed de weg vindt naar de spirituele wereld van het oratorium.

Wij rekenen op een grote opkomst.

Iedereen is van harte welkom.

Voorzitter Jan Tindemans
Secretaris Henk Hermans

Activiteiten gepland in 2018;

Dinsdag 23 januari 2018. Historie “Pand Diverso” door Hein Jansen.

Dinsdag 20 februari 2018 Het verleden en de toekomst van de Noordervaart.

Vorig artikelMolen de Korenbloem dit jaar nog twee dagen open
Volgend artikelKandidaten CDA Nederweert voor de gemeenteraadsverkiezingen