Drie Limburgse bedrijven slepen InnovAward 2017 in de wacht

De prijswinnaars van de InnovAward 2017.

LIMBURG – De winnaars van InnovAward 2017 zijn Granito Beton in Ittervoort met een lichtgewicht balkon, Eurofibers uit Beek met t-shirts en truien die beschermen tegen snijden, bijten en krabben en Hotraco uit Hegelsom met een zitstok voor kippen, die zelf vogelmijten telt en de boer een seintje geeft wanneer hij daartegen moet optreden. 

De InnovAward moet ondernemers in het midden- en kleinbedrijf stimuleren tot echte innovaties van producten of diensten en het liefst in samenwerking met andere ondernemer.

Winnaars
De winnaars kregen een geldbedrag van € 30.000,- Die prijzen werden uitgereikt door gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur. Een en ander vond plaats in het Center Court, het hart van de Brigthlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Ruim driehonderd ondernemers uit heel Limburg waren van de partij. Er was dit jaar met 84 stuks een record aantal inzendingen voor de tweejaarlijkse innovatieprijs.

In 2013 waren er 57 inzendingen en twee jaar geleden 75.  De InnovAward is in 2012 in het leven geroepen door de Provincie Limburg. Doel is ondernemers in het midden- en kleinbedrijf te stimuleren tot creatief en innovatief ondernemerschap. “Ik ben onder de indruk”,  zegt gedeputeerde Beurskens. “Zoveel inzendingen. Dat vind ik een prima oogst. Het toont de innovatiekracht van Limburgse ondernemers. Petje af daarom voor alle inzenders, genomineerden en prijswinnaars.”

Winnaars
Afgelopen voorjaar werden de inzendingen onder de loep genomen door een selectiecommissie, waarvan vervolgens vijftien genomineerden werden voorgelegd aan een jury. Deze heeft een bedrijfsbezoek gebracht aan alle genomineerden en daaruit de winnaars geselecteerd.

De winnaars van de InnovAward 2017:

Hotraco in Hegelsom heeft samen met de Wageningse universiteit iets bedacht om vogelmijten in kippenstallen beter te kunnen bestrijden. Dat is niet alleen goed nieuws voor de kip zelf, maar ook voor de beurs van de boer. De jaarlijkse schadepost door deze parasiet wordt geschat op enkele tientallen miljoenen euro’s. Hotraco heeft een holle zitstok gemaakt en voorzien van gaatjes. De amper één millimeter grote vogelmijt kruipt daar graag in. Via infrarood licht kan het aantal vogelmijten in de zitstok worden geteld. Zodra het aantal mijten toeneemt krijgt de kippenboer een seintje dat hij iets aan de bestrijding moet gaan doen, want anders raken zijn kippen van de leg.

Granito Beton in Ittervoort heeft een lichtgewicht balkon ontwikkeld dat met een nieuwe constructie makkelijk aan bestaande of nieuwe huizen en flats kan worden verankerd. Dit systeem wordt onder de naam Balqoon op de markt gebracht en levert volgens het bedrijf kostenbesparingen op ten opzichte van de traditionele bouwwijze. De Balqoon heeft geen goten en drempels en is daardoor rolstoelvriendelijk. Ze zijn al toegepast in gebouwen zoals in Jazz City Roermond.

Eurofibers in Beek heeft t-shirts en truien ontwikkeld voor politie, brandweer, hulpverleners en beveiligers. Deze zijn niet alleen snij-, bijt- en krabbestendig, maar ze zitten ook comfortabeler dan de bestaande kledij op dit gebied. Dit is bereikt door de sterke kunststofvezel dyneema, die vaak wordt gebruikt als grondstof voor kogelwerend materiaal, samen te voegen met wol. De jury denkt dat dit product, dat onder de merknaam Bodyshield op de markt komt, het gaat maken. Er zijn nu al bestellingen uit de hele wereld.

Van de vijftien genomineerde inzendingen is een mobiele expositie gemaakt die op een aantal plaatsen in de provincie te zien zal zijn. Hieraan is een publieksprijs gekoppeld die op 29 maart 2018 in Museumplein Limburg te Kerkrade bekend zal worden gemaakt.

Vorig artikelJeroen van de Kerkhof hoofdtrainer selectie RKSVO
Volgend artikelAlles in één gezondheidscentrum in nieuw wijkwinkelcentrum Leuken (Weert) trekt eerste huurder