SP wil interpellatiedebat over handelswijze burgemeester inzake onderduiken asielzoekers

WEERT – De SP gaat een zwaar middel inzetten om duidelijk te krijgen wat er allemaal wel en niet is gebeurd rond de hulp die burgemeester Heijmans heeft gegeven aan het onderduiken van een Syrisch gezin in Weert nu anderhalf jaar geleden. De partij heeft een interpellatiedebat aangevraagd wat wil zeggen dat tijdens een openbaar debat in de gemeenteraad ter plekke de onderste steen boven moeten komen.

Burgemeester Jos Heijmans laat weten niet te willen reageren op het nieuws.

SP fractievoorzitter Jeroen Goubet schrijft op zijn weblog: “Vooropgesteld, de burgemeester geeft aan dat hij het gezin heeft geholpen met onderduiken om te voorkomen dat het uit elkaar werd gerukt. Het gezin is klem komen te zitten tussen regeltjes die we in Nederland hebben als het gaat om vluchtelingen. Mensen staan altijd bovenaan en daarom begrijpen we deze actie. Maar er zitten veel dingen omheen die niet goed voelen.”

Ten eerste wil de SP een precieze uiteenzetting op papier aan de gemeenteraad over hoe alles is gelopen. Wat heeft de burgemeester wanneer gedaan en welke afwegingen zijn er gemaakt? De partij wil eigenlijk weten of de reconstructie van de gebeurtenissen in de krant, in De Limburger van afgelopen week, klopt.

Ten tweede duikt steeds op dat de burgemeester zegt te hebben gehandeld na een verzoek van ‘de fractievoorzitters uit de gemeenteraad’ om het gezin te helpen. Goubet: “Het beeld ontstaat dat dit de kapstok is waar het hele verhaal aan wordt opgehangen. Maar ik voel me in mijn hemd gezet. Het gaat over ‘de fractievoorzitters’ terwijl mij nooit iets is gevraagd. Je kunt niet iets namens een groep zeggen terwijl een deel van de groep daar niet van op de hoogte is. Wie hebben, of wie heeft de burgemeester ertoe aangezet om iets te doen en waarom wist in ieder geval één fractievoorzitter, ik, daar niks van af?”

Ten derde de publiciteit rond dit hele verhaal. Goubet: “Het is mij bekend dat dit soort situaties, vluchtelingengezinnen die uit elkaar gerukt worden door regeltjes, op meer plekken in het land voorkomen. Ook daar grijpen burgemeesters in maar zoeken minder de aandacht. Ik zie de burgemeester vaak in praatprogramma’s al dan niet geflankeerd door nota bene Weerter raadsleden die zelf betrokken zijn bij wat er gebeurt rond dit gezin. Ik heb er moeite mee dat ik als raadslid informatie krijg via de tv en niet eerst van de burgemeester zelf. En volgens mij is de grote media aandacht vooral niet in het belang van het gezin zelf.”

En tot slot het belangrijkste, gaat de burgemeester zich vanaf nu inzetten als stormram voor alle mensen in Weert die onrecht wordt aangedaan? De mevrouw van tachtig die niet weet hoe ze dingen digitaal moet regelen en door de gemeente van het kastje naar de muur wordt gestuurd? De werkzoekende die graag aan de slag wil maar niet uit de kaartenbak van de gemeente komt? Mensen die vinden dat er te hard in hun straat gereden wordt en graag een verkeersdrempel willen?

“De burgemeester zegt als mens gehandeld te hebben en dat waardeer ik, het geeft een warm gevoel. Maar dan mag er geen willekeur zijn. Dan moet iedereen in Weert met een probleem op hulp van de burgemeester kunnen rekenen. En dàn staan we geheel aan zijn kant.”

De SP heeft verzocht het interpellatiedebat tijdens de raadsvergadering op 13 december aanstaande plaats te laten vinden.

Vorig artikelGemeenten hebben vertrouwen in Keyport 2020
Volgend artikel2de plaats bij NK speuren!