Verslag informatiebijeenkomst ‘aanleg glasvezel buitengebied’

HEYTHUYSEN – Op maandagavond 27 november 2017 vond in de Bombardon in Heythuysen de eerste informatieavond plaats over de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Weert, Nederweert, Leudal, Maasgouw en Peel en Maas. De belangstelling was groot; circa 600 inwoners en bedrijven hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven.

De bijeenkomst werd gestart met een korte film over het belang van glasvezel.  Vervolgens interviewde avondvoorzitter Bert Achten achtereenvolgens Gedeputeerde Hans Teunissen en de wethouders Theo Coumans (Nederweert), Piet Verlinden (Leudal), Roland van Kessel (Peel en Maas) en Johan Lalieu (Maasgouw) over hun rol en visie in het traject om te komen tot een snelle Internetverbinding in het gebied.

Ook vertegenwoordigers van Ondernemend Limburg (Leon Faasen, voorzitter van LLTB, en Paul Verhoeven, vicevoorzitter MKB-Limburg) wezen de aanwezigen op het grote belang van een snelle en betrouwbare Internetverbinding.

Daarna lichtte Frans van de Korput namens de Provincie Limburg toe hoe de afgelopen maanden is gewerkt aan een database waarin de relevante percelen zijn opgenomen. Het betreft een omvangrijk gebied van circa 8300 percelen. De aanleg van glasvezel kan alleen plaatsvinden in die gebieden die in het geheel verstoken zijn van een toekomstbestendige verbinding.

De percelen die al beschikken over een glasvezelverbinding en/of een coaxverbinding vallen niet binnen het gebied.

Ten slotte lichtte CIF (Communicatie Infrastructuur Fonds), de beoogde marktpartij die het
glasvezelnetwerk wil aanleggen, hun werkwijze toe. De belangrijkste zaken op een rijtje:

• Aanleg gaat door als minimaal 50% kiest voor glasvezel;

• Alleen aansluiting als een abonnement is afgesloten voor minimaal 1 jaar;

• Na-aanleg kost minimaal € 995,- (tenzij de werkelijke kosten hoger zijn);

• Men betaalt een vastrechtvergoeding (€ 15,- per maand of € 1.900,- eenmalig) en voor een Internet-, TV- en/of telefonie-abonnement bij een dienstaanbieder (provider);

• Het streven is de inschrijfperiode te starten begin 2018, deze duurt ongeveer 10 weken (met o.a.
informatieavonden);

• Als 50% is gehaald, dan start daarna de aanleg.

Deze unieke kans op de aanleg van glasvezel, wordt alleen een succes als we het samen doen! Dat houdt in dat CIF bij voorkeur werkt met ambassadeurs, die zich kunnen melden via [email protected] (o.v.v ambassadeur Midden-Limburg). Het ambassadeurschap houdt in dat u in een vroeg stadium benaderd wordt voor een voorinschrijving.

Daarnaast wordt van u verwacht dat u mensen in uw directe omgeving enthousiasmeert om ook in te schrijven. Meer informatie van CIF is te vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl.

Vorig artikelJij gaat nu op nationale tv je broek uittrekken??!
Volgend artikelGouden Schoolkantine Schaal 2017 voor LVO-scholen in Weert