30 november 1944: Generaal Dwight. D. Eisenhower op bezoek

Generaal Dwight D. Eisenhower inspecteert de troepen op de Van Hornekazerne, links de Engelse luitenant-kolonel Ritchie van het Britse XII Korps foto particulier bezit

Tijdens zijn rondreis langs diverse Engelse eenheden in Limburg doet generaal Dwight D. Eisenhower, op dat moment algemeen opperbevelhebber van het geallieerde expeditieleger, op 30 november 1944 Weert aan.

Hij gaat naar de Van Hornekazerne. Daar is de staf van het Britse XII Korps ondergebracht. Eisenhowers verblijf is van korte duur en bestaat uit het inspecteren van de op het kazerneterrein verblijvende manschappen. Eisenhower vervolgt zijn weg naar de overige plaatsen in de omgeving waar geallieerde legers gestationeerd zijn.

Een opmerkelijk anekdote over die dag is terug te vinden in het ‘War Diary van het 81ste Field Regiment Royal Artillery (Welsh)’.
Daarin wordt de manschappen serieus voorgehouden dat het op 30 november tussen 08.00 uur en 14.30 uur verboden is te vuren op Duitse militairen. Blijkbaar is de legerleiding bang dat het tegenvuur van de Duitsers per ongeluk de geallieerde opperbevelhebber Eisenhower kan treffen.
Na de bevrijding van Weert op 22 september 1944 biedt de Van Hornekazerne voor korte of langere tijd onderdak aan onder meer het 1ste bataljon The Herefordshire Regiment en de 8ste Britse Parachutistendivisie.
Generaal Eisenhower houdt het bij één bezoek aan Weert.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelRelics crash onderweg naar nabestaanden piloot
Volgend artikelVoetbalclinic in de Special Sportmix in Nederweert