27 november 1911: Zwarte jas en witte stropdas

Spijskaart van het Middagmaal aangebonden in hotel 'De Engel' door mr. W.F.W Kolkman 27 november 1911 - GAW Collectie Smeets Drukkerijen

De gemeenteraad van Weert vergadert op maandagmiddag 27 november 1911 voor het eerst onder leiding van burgemeester mr. W. (Willem) F. W. Kolkman. Hij is sinds 4 november van dat jaar de eerste burger van de stad.

Na de raadsvergadering is er een receptie. Van de mannelijke gasten wordt verwacht dat zij hun ambtsgewaad dragen dan wel in een zwarte jas met een witte das verschijnen. Over wat de dames moeten dragen, is niets bekend. Wellicht is er geen enkele dame aanwezig. Op de receptielijst van die dag is namelijk geen enkele vrouw te bespeuren. Voor of na afloop van de raadsvergadering of de receptie is er een middagmaal.

In de medio 2014 verworven collectie Smeets Drukkerijen is bij een eerste vluchtige inventarisatie de spijskaart voor het middagmaal in Hotel ’De Engel’ vanwege de bevestiging van mr. Willem Kolkman tot burgemeester opgedoken. Op het menu van de middag staat onder meer ‘een krachtige vleessoep, kabeljauw, lendenstuk, kroquetten, gebraden haas en als dessert fruit’.

Kolkman blijft tot oktober 1942 burgemeester van Weert. Van oktober 1942 tot en september 1944 wordt zijn plaats ingenomen door de N.S.B.-er Rösener Manz.
Na de bevrijding van Weert in september 1944 is Willem Kolkman tot medio 1945 opnieuw burgemeester.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelONS Cranendonck naam online burgerplatform
Volgend artikelOok in 2018 een Wieërter Kwis!