Portret voormalig LLTB directeur-secretaris Bemelmans gerestaureerd

LLTB-erevoorzitter Sjra Mertens, bisschop Frans Wiertz en de huidige LLTB-voorzitter Léon Faassen hebben samen het gerestaureerde portretschilderij van de voormalig directeur-secretaris en geestelijk adviseur van de LLTB, J.H.H. Bemelmans onthuld

ROERMOND – LLTB-erevoorzitter Sjra Mertens, bisschop Frans Wiertz en de huidige LLTB-voorzitter Léon Faassen hebben samen het gerestaureerde portretschilderij van de voormalig directeur-secretaris en geestelijk adviseur van de LLTB, J.H.H. Bemelmans onthuld.

Dit schilderij is in 1957 gesigneerd door de maker van het portretschilderij, de vroegere Roermondse kunstenaar Harry Koolen. Vorig jaar werd het schilderij zwaar gehavend teruggevonden, maar nu hangt het weer in volle glorie in de bestuurskamer van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond in Roermond.
“Heel bijzonder om dit werk samen met bisschop Wiertz en onze erevoorzitter Mertens te onthullen”, zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. “Deze heren hebben elkaar vroeger gekend en ook voor hen was het daarom een mooi moment.”

Geschiedenis
De LLTB bestaat over drie jaar 125 jaar en is nog de enige authentieke land- en tuinbouwvereniging in Nederland. “Wij staan als huidige generatie op de schouders van onze voorgangers, het zijn als het ware de wortels van de vereniging”, aldus Faassen. “Dit betekent niet dat we terug moeten naar vroeger, maar wel dat we met respect moeten terugkijken naar eerdere generaties. De historie van onze vereniging bepaalt in zeker zin onze toekomst en het is goed daar af en toe bij stil te staan. Bemelmans was een belangrijk persoon in zijn tijd. Als voormalig directeur-secretaris en geestelijk adviseur heeft hij veel betekend voor Limburgse boeren tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Toen de Duitsers het Landbouwhuis in september 1942 innamen, was dit voor Bemelmans en het personeel reden om per direct ontslag te nemen.”
Tien dagen nadat Bemelmans uit het Landbouwhuis was vertrokken, werd hij door NSB-er Quaedvlieg als gijzelaar geïnterneerd.

Realistisch
“Het schilderij typeert zich als realistisch opgezet in een klassieke vlakverdeling en compositie”, schrijft restaurateur Jan Reijnen in het restauratierapport. “De kleurstelling doet realistisch aan. Het werk is geschilderd met een trefzekere snelle toets en kleurgebruik.”

Vorig artikelDe Aldenborgh ontvangt prestigieuze Pater Sangersprijs
Volgend artikelSchonere lucht in de binnenstad van Weert