In memoriam: kunstenaar Wil Leenders is overleden

WEERT – Op maandag 20 november j.l is kunstenaar Wil Leenders (1930) in Budel overleden. 

Opgroeiend in Maastricht in een gezin met een horeca-achtergrond, moet Wil al zijn overredingskunst in stelling brengen om toestemming te krijgen na zijn Mulo-opleiding naar de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht te gaan. Al vanaf zijn tiende levensjaar werkt Leenders liever met potlood en penseel dan te roeren in potten en pannen.

Wil Leenders is als kunstenaar ook jarenlang actief in de Koldergallereej

Na zijn militaire dienst gaat Wil Leenders naar de Jan van Eijckacademie in zijn woonplaats. Daar leert hij het vak van monumentaal glazenier. Op de academie loopt hij de Weerter kunstenaar Jan Tullemans tegen het lijf en er ontstaat een hechte vriendschap. Vader Leenders blijft sceptisch over de loopbaan van zijn zoon. “Kunst is honger lijden”, houdt hij Wil voor. En inderdaad, van alleen zijn kunstwerken kan Leenders niet leven. Hij is dan ook tot aan zijn pensionering op 59-jarige leeftijd docent, eerst aan het doveninstituut in St. Michielsgestel en later aan de Jacobsmulo in Born. Wil Leenders staat in de Weerter kunstenaarskringen bekend om zijn niet aflatende kritische houding ten opzichte van het gemeentelijk kunstbeleid. Het stoorde hem dat vooral jonge Weerter kunstenaars nauwelijks de kans krijgen in de Gemeentemuseum De Tiendschuur te exposeren. Stijlkenmerken van Leenders zijn realistisch fijnschilderwerk, figuratief gecombineerd met abstracties. Van 1980 tot 2006 exposeert Wil Leenders in diverse musea en galerieën.

De uitvaart vindt plaats op zaterdag 25 november in de St. Martinuskerk in Weert om 11.00 uur.

 

Vorig artikelPilot voor aanpak sluipverkeer Maarheeze
Volgend artikelVerdachten aangehouden voor diefstal caravan Nederweert