DigitalLab op Sint Ursula, locatie Horn

MAASGOUW – SG Sint Ursula, locatie Horn is sinds vorige week van start gegaan met een DigitalLab (programmeren en coderen) en een FitLab (diverse bijzondere sporten, te beginnen met FreeRunning).

Afgelopen jaar hebben de media regelmatig aandacht besteed aan het belang van programmeren en coderen in de curricula van zowel primair als voortgezet onderwijs. Verscheidene politici wijzen er met klem op dat onderwijs in coderingsvaardigheden een onmisbare investering is in onze kenniseconomie.  Als men het heeft over coding en programmeren is de eerste gedachte die bij veel mensen opkomt dat dit alleen leuk is voor hooggeleerden en nerds. En dat terwijl iedereen iedere dag, ieder moment van zijn leven aan het coderen is. Teamleider Mark van de Mortel:”Iedereen trekt eerst zijn sokken aan voordat hij zijn schoenen aantrekt en voordat je de deur open doet, druk je eerst de klink naar beneden of draai de je sleutel om. Coderen is meer dan het leren van een extra taal. Coderen is het aanleren van denken in structuren en in stappen. Coderen helpt ook bij het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Allemaal activiteiten die belangrijk zijn voor het oplossen van problemen die we in ons (werkend) leven tegen kunnen komen”.

Het DigitalLab wordt in modulevorm aangeboden voor leerlingen van 2, 3  en 4 VMBO-T. De drie docenten die de leerlingen begeleiden (Vivian Verstappen, Ruud Kessels en Patrick Bisschops zeggen het volgende over de inhoud van de module: “De leerlingen die zich vrijwillig aanmelden leren over commando’s, logische volgordes, loops, evenementen en algoritmes. Ze werken samen door de output van hun code te voorspellen, maar ook door het debuggen (opsporen van fouten) van hun eigen code en die van anderen. Ze oefenen met vaardigheden in apps, waarbij ze meteen zien wat het effect van hun code is. In de verdiepingsfase zullen de leerlingen fundamentele codering-concepten en praktijkdenken verkennen. Ze oefenen met deze vaardigheden in de apps Tynker en CodeSpark Academy door het oplossen van een reeks problemen en het toepassen van de concepten die ze leren tijdens de les”.

Als een van de slechts drie Apple Distinguished Schools in Nederland heeft SG Sint Ursula, locatie Horn een reputatie met betrekking tot integratie van technologie in de klas hoog te houden. Tijdens dit DigitalLab komt het programmeren van drones en robots dan ook uitgebreid aan bod. Meer weten? Mail naar [email protected]

Vorig artikelNederland blijft populair als vakantieland: aantal gasten stijgt met 5,5 procent
Volgend artikelGratis huwelijk vanaf 2018 alleen nog mogelijk voor mensen met binding met Weert