21 november 1948: Herbegraven

De stoffelijke resten van de laatste op Keent begraven Britse militair worden overgebracht naar de begraafplaats in Groesbeek - GAW Beeldbank L2353

Op 21 en 22 november 1948 worden de stoffelijke overschotten van 34 militairen van het Britse koninkrijk overgebracht van de tijdelijke begraafplaats op Keent naar de begraafplaats Jonkersbos in Groesbeek bij Nijmegen.

Zoals ook vele andere plekken in het land hebben de Britten voorlopige begraafplaatsen voor gesneuvelde militairen aangelegd. Dat gebeurt ook op het net aangelegde, provisorische kerkhof bij de Jozefkerk. Het wordt een voorziening voor 42 militairen van het Britse koninkrijk. In bijna alle gevallen zijn de soldaten niet omgekomen in de strijd op Weerts gebied maar gesneuveld bij latere gevechten richting de Maas. Een uitzondering vormen veertien luchtmachtsoldaten, de bemanningsleden van twee bommenwerpers, die in november 1944 ten zuiden van Altweerterheide met elkaar in botsing zijn gekomen.

De voorlopige begraafplaats bestaat uit twee rijen eenvoudige kruisen bij de oude kerkhofmuur. Die vormt de scheiding van het erf van de kerk met dat van slager Philips aan de Kerkstraat. De muur wordt in de vijftiger jaren van de vorige eeuw afgebroken.

Op 21 en 22 november 1949 ruimt men het kerkhofje en worden de stoffelijke resten van 34 resterende graven verplaatst. De stoffelijke resten van acht vliegers van de botsing in Altweerterheide zijn al begin 1945 overgebracht naar Groesbeek.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelWie is deze set huissleutels kwijt?
Volgend artikelPolitiejassen gestolen in Weert