Alcoholcontrole op jongeren <18 bij 40 horecabedrijven, sportkantines en supermarkten in Weert

WEERT – Bijna 40 horecabedrijven, sportkantines en supermarkten in Weert zijn zaterdag 11 en zondag 12 november gecontroleerd door mysteryguests. Daarbij bleek dat slechts één horecabedrijf zich aan de regels hield, bij de andere bedrijven kon een mysteryquest die geen 18 jaar was alcohol kopen. Sinds 1 januari 2014 is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Van de 18 horecabedrijven overtraden er 17 de regels. Ook de sportkantines scoorden teleurstellend. Van de 8 gecontroleerde sportkantines waren er 5 in overtreding. Bij de supermarkten was de score wat beter, van de 11 bedrijven hebben er 6 hun zaken op orde. Ook daar is nog veel ruimte voor verbetering.

Waarschuwingen
Alle horecabedrijven, sportkantines en supermarkten die in overtreding zijn, ontvangen een brief met een waarschuwing. Burgemeester Heijmans is verontrust dat een divers pakket aan maatregelen dat de afgelopen jaren is ingezet, onvoldoende effect heeft. Bij de alcoholverstrekkers is weinig tot geen aandacht voor de problematiek. De effecten van alcohol op de hersenen van jongeren zijn desastreus, dat blijkt uit allerlei onderzoeken.

De horecaondernemer die zich wel aan de regels hield heeft een pluim ontvangen. Burgemeester Heijmans: “Blijkbaar is er maar een horecagelegenheid in Weert waar jongeren veilig en gezond uit kunnen gaan. De tijd van waarschuwen is nu voorbij”.

Aanpak overtredingen
Bij overtredingen door alcoholverstrekkers treedt de gemeente handhavend op zoals is vastgelegd in het Alcohol Handhavingsstappenplan. Bij een eerste overtreding volgt een waarschuwing. Bij een tweede overtreding gaat de gemeente direct over tot het voornemen en het opleggen van een sanctie, dat kan een boete zijn. Een derde overtreding leidt tot het uitvoeren van de sanctie: het innen van de boete, het intrekken van de horecavergunning of het sluiten van de inrichting. Dit is afhankelijk van de situatie.

Controle door mysteryguests
Controle door mysteryquests is een middel dat de gemeente vaker inzet. De minderjarige mysteryguest doet zich voor als een klant. Bij de controles bleek dat er amper naar een geldig legitimatiebewijs werd gevraagd. Daar waar dat wel werd gevraagd, kregen de minderjarige jongeren in de meeste gevallen geen alcohol mee.

 

Vorig artikelZwanger? Bezoek de informatieavond over ‘de bevalling’
Volgend artikelStichting Weerter Wijnbeurs doneert € 9.000 aan Wensambulance Limburg