‘Plaats mouttoren van voormalige Wertha Brouwerij op monumentenlijst’

WEERT – Als het aan de Stichting Wertha Bier ligt, krijgt de mouttoren in Weert de monumentenstatus. De mouttoren is het laatste overblijfsel van de start van de industrialisering in het begin van de twintigste eeuw en is dus industrieel en cultureel erfgoed.

Het zou een mooi expositiepunt kunnen zijn voor onder andere het etaleren van de geschiedenis van de industrialisatie en de bierbrouwerijen, stelt Frans Maes, voorzitter van Stichting Wertha Bier. “Het zou een trefpunt kunnen zijn van de Weerter ondernemers en dagjesmensen die fietsend of wandelend langs de Werthaboulevard een bezoek brengen aan de mouttoren.”

De voormalige Wertha brouwerij in de vorige eeuw.

Plannen
Aannemer Jongen-Meulen heeft een bouwplan gemaakt voor ruim tweehonderd woningen op het terrein van voormalige Landbouwplan en de plek van de tennishal en mouttoren van de oude Wertha Brouwerij. In de oorspronkelijke plannen zouden de toren en hal gesloopt worden. Tegen de sloop van de mouttoren rees echter veel protest. In de nieuwe bouwplannen blijft de mouttoren gehandhaafd.

Vorig artikelWeem wurttj de jubileuempreens van Ni-jwieërt
Volgend artikelEen veteraan vertelt over uitzending naar Irak