Generation Discover bright ideas hub: Limburgse jongeren ontdekken mogelijkheden van wetenschap en technologie

WEERT – De komende twee weken bundelen Shell en Spark tech lab hun krachten om schoolklassen en gezinnen uit regio Limburg spelenderwijs kennis te laten maken met wetenschap en technologie. Geert Gabriëls, wethouder Cultuur, Welzijn en Onderwijs, Erik Janssen, directeur Spark tech lab, en Anne Schreuder, MVO Manager Shell Nederland BV, hebben vandaag samen met leerlingen van basisschool Het Dal de Generation Discover bright ideas hub bij Spark tech lab in Weert geopend.

Geert Gabriëls: “Het is van groot belang dat bedrijven en andere partners de krachten bundelen om techniekonderwijs onder de aandacht te brengen bij de jeugd. Dit is essentieel voor de toekomst. Ik vind het fantastisch dat deze partijen zich hier hard voor maken en samenwerken om jongeren en hun leraren uit de regio te inspireren voor wetenschap en technologie.”

Vanaf 2020 worden wetenschap en technologie verplichte vakken in het Nederlandse basisonderwijs. Om scholen hierbij te ondersteunen, hebben Shell en partners in samenwerking met docenten en leerlingen de bright ideas challenge ontwikkeld. Deze challenge sluit aan bij de OCW kernleerdoelen en daagt bovenbouwleerlingen uit om na te denken over oplossingen voor onze wereld op het gebied van energie, water en voedsel.

Via deelname aan de challenge, bestaande uit een online lespakket en een klassenbezoek aan de hub, komen jongeren op een interactieve en inspirerende manier in aanraking met wetenschap en technologie. Zo ontdekken ze dat zij zélf allerlei slimme ideeën kunnen bedenken, die een positieve bijdrage leveren aan hun eigen toekomst en daarmee de toekomst van ons allemaal. Scholen uit heel Nederland kunnen tot eind april deelnemen, vervolgens selecteert een jury van experts de drie beste landelijke ideeën en reikt de publieksprijs uit.

“Dit initiatief van Shell sluit uitstekend aan op de doelstelling van Spark tech lab: het inspireren van jongeren voor technologie en wetenschap om hen te enthousiasmeren voor een technische vervolgopleiding,“ zegt Erik Janssen. “Waar schoolklassen in Spark het hele jaar door aan de slag kunnen met techniek, krijgen ze nu de mogelijkheid dit te combineren met de hi-tech ontdekomgeving van de bright ideas hub. Dat maakt van Weert twee weken lang eens te meer dé plek waar je wetenschap en technologie beleeft.”

“Met ons Generation Discover programma willen we jongeren, die normaliter minder snel met wetenschap en technologie in aanraking komen, laten ervaren hoe leuk het is om hiermee bezig te zijn,” vult Anne Schreuder aan. “Samen met partners laten we jongeren zien hoe zij met techniek kunnen bijdragen aan de toekomst. We hebben als maatschappij de ideeën en denkkracht van deze generatie hard nodig! Bovendien kun je er een goede boterham mee verdienen.”

In de bright ideas hub doen bezoekers in ruim een uur inspiratie op aan drie interactieve tafels. Ze verkennen wereldproblemen bij een dynamische halve globe, staan oog in oog met een robot-quizmaster en bouwen samen aan de stad van de toekomst. Bij het aansluitende programma van Spark tech lab gaan bezoekers zelf aan de slag om een duurzaam product te maken.

De komende weken (t/m 24 november) zullen meer dan 45 schoolklassen uit de regio een bezoek brengen aan de bright ideas hub en Spark tech lab. Nieuwsgierig naar deze futuristische dome? Tijdens schooltijd is de hub gereserveerd voor schoolklassen, maar op overige tijden zijn alle bezoekers welkom. Inschrijven kan via brightideas.generationdiscover.nl. In het weekend van 18 en 19 november is ook Spark tech lab van 10.00 – 17.00 uur geopend.

Foto’s: Shell

Vorig artikelCadeaubon voor adoptant 1750ste steen
Volgend artikelBewaakte fietsenstalling Hegstraat wordt gratis