14 november 1940: Enorme ravage

Midden hotel ‘De Vesper’, rechts kapperszaak Jac van Deurzen volledig verwoest Korenmarkt - GAW beeldbank 6154

In de nacht van 13 op 14 november 1940 woedt over Weert een zware najaarsstorm. Daar kan de houten topconstructie (de ‘Lange Jan’ zoals de torenspits in de volksmond wordt genoemd) van de St.-Martinustoren niet tegen en valt dan ook met donderend geraas naar beneden.

De ravage is enorm op en rond de Korenmarkt. Een groot deel van de constructie van de 40 meter hoge torenspits komt terecht op hotel ‘De Vesper’ aan de Korenmarkt (nu restaurant China). Het hotel is totaal verwoest. De rechts ernaast gelegen kapperszaak van Jac van Deurzen wordt eveneens helemaal vernield.

De buitenzijde en het interieur van de Martinuskerk komen er ook niet ongeschonden vanaf. De ijzeren zijingang aan de Korenmarkt raakt zwaar beschadigd, verschillende zitbanken zijn versplinterd en het grote Christusbeeld achter in de kerk en het voorportaal zijn verbrijzeld.

Gelukkig zijn er geen slachtoffers te betreuren en al snel wordt met het opruimen en de herstelwerkzaamheden begonnen. Voorlopig zijn de kerkdiensten voor de parochianen van de binnenstad verplaatst naar de kapel van het St.-Jans Gasthuis aan de Beekstraat en de St.-Jozefskapel aan de Wilhelminasingel.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelWORKSHOP DJ-ING RICK ROCKPLEIN VANAF DINSDAG 14 NOVEMBER
Volgend artikelOndernemersnetwerk Bizz’Cu bezoekt Vreike-Hof