13 november 1595: Verkeerde inschatting

Weert in de 16de eeuw, met de gracht en de toegangspoorten, links het kasteel Nieuwenborgh, geheel links het klooster Aldenborgh - GAW Beeldbank XL 961

Omdat de bewaking van de stad te wensen overlaat, lukt het de staatse ruiters die gelegerd zijn in Nijmegen, de stad Weert op 13 november 1595 in te nemen.

Ondanks de waarschuwing dat circa 2.000 ruiters onderweg zijn, heeft het stadbestuur hier geen oren naar. Daarom staat er die avond en nacht geen wacht aan de stadspoort. Ook de gouverneur wordt niet ingelicht.

Het lukt de staatsen om zonder al te veel moeite de stad in te nemen.
Er vallen wel de nodige slachtsoffers. Zo zijn er drie doden te betreuren, waaronder Jan Adrieans, de meier van het kapittel van Sint-Servaas binnen Weert. De soldaten verwonden de inwoners van de stad en zij persen de ingezetenen ook nog eens af.

Graaf Hendrik van den Bergh, de stadhouder van Opper-Gelre en aanvoerder van een compagnie Spaanse soldaten, die zich op dat moment in Weert bevindt, wordt gevangen genomen en naar Nijmegen overgebracht.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelWie is mij kwijt?
Volgend artikelAanmelden voor Meer dan Handen vrijwilligersprijzen