Verslag reis naar Egypte Duikteam Nederweert

NEDERWEERT-  Verslag reis Duikteam Nederweert naar Egypte. Liveaboard 2017 – Egypt Red Sea DEB Tour (door Michel H.)

Donderdag 2 november 2017, na 5,5 uur vliegen en een ruim 3 uur durende busreis met politie escorte, komen we ‘s avonds aan in Port Ghalib waar de boot: “Grand Sea Serpent” op ons ligt te wachten. Deze boot zou ons thuis worden voor de komende 6 nachten en dagen, met de bedoeling ons mooie duiken en ervaringen te laten beleven. Dat is gelukt.

Na aankomst, een maaltijd, boekhouding en installatie snel naar bed, want morgen mocht er eindelijk gedoken worden. Zoals gewoonlijk wordt er begonnen met een easy check dive om even in het ritme te komen, uit te loden en de equipment nog eens te checken. So far so good.

Briefing dag 3. Daedalus, het echte werk. Er werd ons verteld dat er wel eens down- en upstream currents kunnen zijn op Daedalus. Belangrijk was de negative entry, we willen zo snel mogelijk naar 12m diepte. De serieuze toon van de briefing bleek gerechtvaardigd. Bij het verlaten van het water was het eerste commentaar van gids Karim: “Welcome to the crazy currents of the Red Sea”.

Stromingen van het rif af, naar het rif toe, naar boven en naar onder, we werden alle kanten opgeslingerd. Dit was vooral duidelijk bij het verlaten van het water. De 2 groepen waren versnipperd, buddy-paren door elkaar geschud, we hadden een Duitser in onze zodiac. Sommigen van ons hebben een serieus uitdagende duik gehad. Al met al een duik om mee te nemen in de bagage. Een positieve noot: de meesten van ons hebben de eerste haai van de vakantie ontmoet (en een enkeling kreeg een prive-showtje).

Om van de duik te bekomen is besloten niet meer op Daedalus te duiken maar om een rustig oord op te zoeken voor een nachtduik. In de avond is de officiële ceremonie gehouden om de titel: “Sharkmeister” uit te reiken aan zij die deze dag een haai hebben getrotseerd.

Na 2 prima duiken op Elphinstone zijn we doorgevaren naar de Brothers Islands. 1st stop: Big Brother, samen met nog 18 boten… Onder water wemelde het van de duikers, een jacuzzi is er niets bij. Maar toch hebben we het geluk gehad een Treasure Shark waar te nemen. Duik 3 hebben we onder de boot gewacht op de oceanic whitetip shark (Carcharhinus longimanus) en wat een show hebben we gehad.

De duiken bij Little Brother hebben we, vanwege het weer, overgeslagen en zijn teruggevaren naar de kust. Na weer een prachtige nachtduik en een duik op de Salem Express hebben we afgesloten met twee duiken op het “Panorama Reef”, waar pechvogel Gerry toch nog een mooie afsluitende duik heeft kunnen maken.

Ook boven water was het goed vertoeven. Er was harmonie in de groep, ondanks de taalbarriere konden we voortdurend grapjes maken met de “Zodiac Cowboys” en “Saloon Guys”. Bovendien kregen we als groep een compliment van de duikgids over onze discipline onder water en het feit dat we onze grenzen kenden en durfden te stellen.

Ik denk dat de mentaliteit op de boot een mooie weerspiegeling was van de mentaliteit binnen de club.

Vorig artikelInterculturele wereldburgerstage tussen leerlingen Weert en India
Volgend artikelWedstrijdverslagen van MEOS