concert: Mariavespers van Monteverdi

ROERMOND – De Mariavespers van Monteverdi behoren tot de meest geliefde werken uit de vroege barok. Geen wonder, zult u misschien zeggen. De sacrale hymnen, de spectaculaire dubbelkorigheid, de sprankelende instrumentatie, daar komt u voor. Toch is het bijzonder dat deze muziek ook mensen raakt voor wie Maria-verering en religieuze rituelen geen dagelijkse kost meer zijn.

Dit gegeven heeft het Schütz-Monteverdi Consort tot uitgangspunt genomen voor een concert dat in instrumentatie en muzikale expressie teruggaat naar de vroege zeventiende eeuw, zoals u van ons gewend bent. Dus met orgel, theorbe, violen, cornetti, blokfluiten, viola da gamba’s en baroktrombones. Samen met studenten van de Toneelacademie Maastricht vieren we, zo beeldend mogelijk, de vitaliteit van Monteverdi’s werk. Dat past ook bij de ontstaansgeschiedenis ervan. In gepubliceerde vorm was het Monteverdi’s sollicitatie naar de positie van kapelmeester van de San Marco in Venetië, maar het werd vermoedelijk geschreven voor het geboortefeest van Maria Gonzaga, dochter van de hertog van Mantua, Monteverdi’s voormalige werkgever. Daarmee hopen we recht te doen aan de verschillende vertellingen in en rond de oorspronkelijke vespers en te erkennen dat we ruim vier eeuwen verder zijn. Het concert staat onder leiding van dirigent Jori Klomp.

Het Schütz-Monteverdi Consort is een ensemble van zangers en instrumentalisten dat zich toelegt op het uitvoeren van muziek uit de late renaissance en de vroege barok.

Zondag 19 november 2017 – aanvang 15.00 uur
Claudio Monteverdi: Mariavespers
Schütz-Monteverdi Consort en Toneelacademie Maastricht olv Jori Klomp
Het concert vindt plaats in de St. Christoffelkathedraal in Roermond.

Vorig artikelThijs Logistiek verbindt zich met Centrum voor Logistiek Vakmanschap van Gilde Opleidingen
Volgend artikelMLA op Vrijdag: Van Hornejaar 2018