Onderzoek naar munitielocaties Nederweert afgerond

NEDERWEERT – Via nederweert.nl- Het is een bekende uitspraak van de stoere kapitein Haddock uit de strip Kuifje: “Duizend bommen en granaten”. In Nederweert is tijdens de Tweede Wereldoorlog op een aantal plaatsen stevig gevochten. We weten dat er daardoor nog plekken zijn waar zich munitie in de bodem bevindt. Maar op welke locaties precies? Die vraag vormde de start van een onderzoek door Teun Leeuwerik. Onlangs presenteerde hij de resultaten van zijn studie.

Teun Leeuwerik is 21 jaar en woont in Meijel. Het onderzoek in Nederweert maakte deel uit van zijn studie Vastgoed en Gebiedsontwikkeling aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Zijn opdracht was het in kaart brengen van plaatsen waar een risico is op munitie. De resultaten van zijn onderzoek kunnen in de toekomst gebruikt worden om te oordelen wanneer er munitieonderzoek gedaan moet worden en wanneer niet.

Om zich een beeld te kunnen vormen, dook Teun de archieven in en bestudeerde hij bestaand kaartmateriaal. Daarnaast sprak hij kenners van de geschiedenis en specifiek kenners van de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk leverde alle gegevens een beeld op van mogelijke locaties waar zich munitie bevindt. Deze informatie is verwerkt in een kaart die als instrument gebruikt kan worden bij nieuwe ontwikkelingen.

Stagebegeleiders Chrit Damoiseaux en Mariëlle Houtappels zijn blij met de gegevens. “Teun heeft goed werk geleverd. Zijn conclusies en aanbevelingen gaan we intern gebruiken.” Teun kwam ook met een aantal praktische aanbevelingen. Zoals: wijs een ploflocatie aan bij de ontwikkelingen van nieuwe gebieden. “Dat is een tip waar we vooraf geen rekening mee hadden gehouden”, aldus Damoiseaux.

Teun bedankte tijdens zijn presentatie onder meer Harrie Strijbosch, Con van Nieuwenhoven, Alfons Bruekers, Hein Jansen, Niek Hendrix en Johan Bloemers. Het waren voor hem belangrijke informanten. Met hun hulp kon hij een beeld krijgen waar gevechtshandelingen hebben plaatsgevonden en waar vliegtuigen zijn neergestort.

Of Teun zijn onderzoekssystematiek in de toekomst bij andere gemeenten in kan zetten, is nog niet bekend. Wel is zeker dat nog maar weinig gemeenten over deze gegevens beschikken. Op dat gebied heeft hij Nederweert van nieuwe informatie voorzien.

Via nederweert.nl

Vorig artikelEerste techniektraining bij Merefeldia
Volgend artikel9 november 1928: Een mooi souvenir