6 november 1665: Jan van der Croon overlijdt

Jan van de Croon overlijdt op 6 november 1665
Onderstaand verhaal is onderdeel van de tentoonstelling Weg van Weert.

17e eeuw

Geboren in Weert rond 1600.
Overleden in Praag op 6 november 1665.

Over de eerste jaren van zijn leven zijn geen gegevens bekend. In 1624 treedt hij in dienst van de beruchte Spaanse generaal Spinola.
Die belegert dan Breda.

Het jaar 1626 brengt hem als eenvoudig voetsoldaat, piekenier, naar Hongarije waar hij in dienst komt van Albrecht van Wallenstein. Daarmee zegt hij de Nederlandse Opstand vaarwel. Zijn militaire kwaliteiten komen in een andere strijd tot rijping: de Dertigjarige Oorlog.

Zestien jaar later heeft hij de rang van kolonel en is hij militair entrepreneur. Van der Croon vervolgt zijn militaire loopbaan bij de Duitse Keizer. Hij vormt een eigen regiment waarmee hij voor geld vecht. Hij vertrekt naar Bohemen.

Na zijn loopbaan van militair te velde wordt hij in 1645 militair commandant van de stad Pilsen in Bohemen. Dat blijft hij tot en met 1650. Hij legt zich toe op het bouwen van verdedigingswerken.

Jan wordt benoemd tot stadscommandant van Praag. In 1658 volgt de definitieve benoeming tot vice-commandant van de Bohemen.

Van der Croon heeft diverse schenkingen gedaan aan instanties in Weert. Daaronder ook het Franciscusaltaar in de Minderbroederskerk aan de Biest.

Hij wordt begraven in de St. Thomaskerk in Praag.

Over het leven van Jan van der Croon is een operette gemaakt die de afgelopen decennia herhaaldelijk is opgevoerd.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelMooie resultaten Reddingsbrigade
Volgend artikelLaar steelt de punten in Nederweert