Drie vrouwen, waaronder de Weertse Annelies Hoek, nemen Museum aan het Vrijthof over

Het kunstboek werd opgedragen aan haar dochter Katelijne van Otterloo-Van de Loo en aan haar zoon Floris van de Loo

MAASTRICHT | WEERT – Onder de titel Ziender/ogen/blij toont het Museum aan het Vrijthof vanaf zondag 3 september schilderijen van drie schilderessen: Annelies Hoek, Margriet Houben en Anneque Lijnkamp. Wegens overweldigend succes van de tentoonstelling is de tentoonstelling verlengd tot eind februari 2018! 

Annelies Hoek is vooral bekend van haar portretten. Ze schilderde o.a. een staatsieportret van koningin Beatrix. Maar ook het snel en onopvallend vastleggen van mensen in een wachtkamer of op een boot is een uitdaging voor haar. “The art of the controlled accident” noemt ze het zelf. Tijdens de tentoonstelling werd een boek gepresenteerd met een beeldend overzicht van haar hele oeuvre.

Anneque Lijnkamp Truyen, die eerder exposeerde in Museum De Wieger in Deurne, schildert een wereld waarin droom en werkelijkheid door elkaar heen lopen. Ze vertelt beeldend over opvallende situaties en komische scènetjes die mild zijn neergezet . Haar schilderijen geven knipogen naar de kijker. Mensen in velerlei gedaanten en dieren zijn vaste ingrediënten. Titels als “de boerin heeft een vrije dag” en “moeder Overste is jarig” zetten de toon voor deze naïeve schilderijen.

Originaliteit is ook een kenmerk van het werk van Margriet Houben – van Acker die met haar schilderijen vrolijke interpretaties geeft van de werkelijkheid die zonder fantasie en verbeelding saai en zwaar zou zijn. Glimlachjes met verf en penseel die ook door hun titels een diepere betekenis krijgen en de toeschouwer als “grapjes aan de muur” zullen amuseren en vooral inspireren.

“Ziender/ogen/blij” is een boeiende en opgewekte tentoonstelling die een breed publiek zal aanspreken. Subtiel amusant met vaak een grote liefde voor detail maar vooral geschilderd met veel plezier in mensen en hun eigen ‘aardigheden’.

OPENINGSTIJDEN – Museum aan het Vrijthof
dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.30 uur

Vorig artikel3FM roept Tim Rossini van Jumbo Stramproy uit tot leukste caissière
Volgend artikelKindervoorstellingen met kerkorgel, muziek, dans, toneel en poëzie