Renovatie NS station Eindhoven bekroond met kunstwerk

EINDHOVEN – ‘SPACE’, het 90 meter lang lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde, is sinds 10 oktober te bewonderen op station Eindhoven. Hij ontwierp het in opdracht van ProRail, de gemeente Eindhoven en NS. Het kunstwerk hangt in de gerenoveerde passage en is vrij toegankelijk voor iedereen.

Het rijksmonument station Eindhoven is geopend in 1956, ook wel bekend onder de naam transistor. In zijn huidige vorm kan het station het verwachte aantal reizigers van 115.000 per dag in 2020 niet aan. Daarom wordt het verbouwd. De perrons worden toegankelijk met extra trappen, roltrappen en liften, zodat het station beter begaanbaar wordt voor minder validen en mensen met veel bagage. Zoals reizigers met de bestemming Eindhoven Airport.

Eindhoven heeft inmiddels een ruime, 13 meter brede reizigerspassage, waardoor de capaciteit is verdubbeld. De ‘oude’ tunnel – na de verbouwing geen doorgaande route meer – blijft bestaan en wordt met doorgangen verbonden met de nieuwe passage. Hij krijgt een andere functie; wachtruimte en een plaats waar reizigers hun koffie kunnen nuttigen en elkaar kunnen ontmoeten.

Nog enkele klussen wachten aannemer De Bonth Van Hulten voor het einde van het jaar en dan is het af. Alleen de horecazaak boven de ingang komt pas begin volgend jaar. Die moet nog de huiskamer van het station nog inrichten.

Na de aanleg van de nieuwe reizigerstunnel onder de spoorlijnen en het opknappen van de oude passage met onder meer een kunstwerk van Daan Roosegaarde, was de restauratie van het monument aan het Stationsplein de laatste grote klus. Maar ook de noordkant van het station is opgeknapt. De officiële opening is nog niet gepland.

Vorig artikelGetuigen gezocht na dodelijk schietincident
Volgend artikelVeurronde Groeët Limburgs Buutte Kampioenschap