Filmvoorstelling ‘de vlucht van de kraanvogels’

OSPELDIJK – Op zondag 12 november vertoont Cor Speek in Buitencentrum De Pelen de film ‘de vlucht van de kraanvogels’. Een prachtige film met spectaculaire beelden van deze majestueuze vogels tijdens de vogeltrek. Er zijn twee voorstellingen; om 13.30 en 15.00 uur in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Entree is een vrijwillige bijdrage.

Filmvertoning door Cor Speek in Buitencentrum Staatsbosbeheer

De vlucht van de kraanvogels

De vlucht van de kraanvogels is een film van Cor Speek uit Geldrop. Hij laat beelden zien van bekende rustplaatsen tijdens de vogeltrek in Europa. Van Rügen, Diepholz, de Strabrechtse heide en De Pelen tot Extremadura in Spanje waar ze overwinteren of doortrekken naar Afrika. Op al deze plaatsen heeft hij opnames gemaakt. Al jaren houdt Cor zich bezig met het maken en vertonen van prachtige natuurfilms. Speek is sinds zijn jeugd gefascineerd door de natuur en dat is te zien aan de diversiteit van zijn filmmateriaal. De films die hij maakt hebben vaak een educatief karakter. Cor heeft deze, maar ook andere films, al eerder in het Buitencentrum vertoond; telkens onder grote belangstelling.

Zijn passie voor kraanvogels ontvlamde in november 1997. Toen zag hij voor het eerst kraanvogels vliegen boven de Peel. Een groep van 32 kraanvogels streek neer op een pas geoogste maïsakker. Hun majestueuze vlucht en adembenemende roep hadden een grote impact op hem. Sindsdien bezoekt hij ieder najaar gebieden waar hij de kraanvogels kan waarnemen en filmen.

In de film volgen we het leven van de kraanvogel als hij wegtrekt naar het zonnige zuiden. Er bestaan twee routes die de kraanvogels gebruiken tijdens hun trek. De film duurt 40 minuten en wordt ondersteund met ingesproken tekst. Na de film volgt een aanvullend verhaal over de kraanvogel. Let op: reserveren is niet mogelijk en vol is vol. Wees dus op tijd om teleurstelling te voorkomen.

En dan naar buiten!

Het Buitencentrum De Pelen ligt bij de ingang van Nationaal Park De Groote Peel. Voor of na de film kunt u dus een wandeling maken in dit gebied. In deze tijd van het jaar zijn veel ganzen, de ‘wintergasten’ en ook trekvogels te zien. Bovendien is er ook een kans dat je ‘in het echt’ overvliegende kraanvogels kan waarnemen!

Buitencentrum De Pelen van Staatsbosbeheer

Buitencentrum De Pelen is het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten en krijgt u informatie over het gebied en over uw wandeling. In de winkel van het Buitencentrum zijn streekproducten, souvenirs en (natuur)boeken verkrijgbaar. Bij de inpandige horecagelegenheid, de Peelkiosk, kunt u terecht voor een hapje en een drankje. Het Buitencentrum is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen

Foto via Cor Speek

 

Vorig artikel2 november 2011: De gouverneur
Volgend artikelNieuwe dansstudio in Weert: ‘Ontdek je eigen VibeZ!