31 oktober 1952: Open op zondag

"50 Jaar HIMA" in 1967 de heer en mevrouw Coumans krijgen een schilderij voorstellende de heer Coumans aangeboden - GAW Beeldbank L1276

Directeur Jos (H.H.) Coumans van de HIMA (NV Hanze Inkoop Maatschappij voor Bakkers en Kruideniers ‘St.-Antonius’) breekt in een ingezonden stuk in het Kanton Weert een lans voor het niet te veel beperken van de openingstijden van de winkels in de stad.

Enige weken eerder heeft het gemeentebestuur de nieuwe gemeentelijk verordening van de openingstijden voor de winkels vastgesteld.
Dat is volgens Coumans niet in het belang van de Weerter ondernemers en het winkelend publiek.

Vooral de verplichte sluiting op zondag is voor de directeur van de HIMA een doren in het oog. Waarom vraagt hij zich af. Coumans vervolgt: “Vader moet zijn sigaar of zakje troost zelf kunnen uitzoeken. De rijpere jeugd moet haar pakske cigaretten kunnen kopen maar deze wordt nu automatisch tot Cafébezoek gedwongen. Waar kan de jeugd haar centjes versnoepen wat Moeder de huisvrouw volgens oeroude gebruiken iederen Zondag uitdeelt. Nu worden ze bijna zeker in de richting gestuurd om voor centen te gaan spelen met alle gevolgen van dien. Wat moeten Banketbakkers  gaan doen. Letterlijk en figuurlijk op de fles gaan? Wat komt er van onze zo bekende Limburgse gastvrijheid terecht, wanneer wij des Zondags onverwacht bezoek krijgen? Waar is het fruit voor de zieken?
Volgens directeur Jos Coumans zijn dit voldoende argumenten om op zondag de winkels tenminste voor een paar uur open te stellen. Hij verwijst daarbij naar de gemeente Roosendaal waar deze openstelling op zondag al zou bestaan.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelAuto in de sloot bestuurder gewond
Volgend artikelStichting Hartslag voor Nederweert bedankt stemmers