27 oktober 1647: Verwantschappen

Grafsteen Hilleken Jans van Steensel in een zijbeuk van de St. Bavokerk (of Grote kerk) in Haarlem foto particulier

In Bloemendaal trouwen op 27 oktober 1647 Hendrick Cornelis, blauwwerker uit Weert, en Hilleken Jans van Steensel.

Hendrick is de zoon van mr. Cornelis Reijnders uit Weert. Hilleken is de dochter van Jan van Steensel, fabrikant van zeemleer in Mainz (D.) en Martina van Heijthuijsen, zus van Willem van Heijthuijsen.

Als Jan van Steensel sterft, keert Martina van Heijthuijsen terug naar Weert waar zij hertrouwt met de Weertenaar Peter Caris. Haar dochter Hilleken wordt voor de opvoeding uitbesteed bij de oudste zuster van haar moeder Geertruijt van Heijthuijsen in Haarlem die daar het huishouden van haar broer Willem van Heijthuijsen bestiert.

Dat gebeurt ook met haar nichtje Regel Monens, dochter van Goort Monens van Weert en Agniete van Heijthuijsen, eveneens een zuster van Willem van Heijthuijsen.
Goort Monens hertrouwt na de dood van Agniete en blijft met zijn tweede echtgenote in Weert wonen. Agniete van Heijthuijsen sterft voordat Willem van Heijthuijsen in 1636 zijn testament opmaakt.

Dat is met zijn zuster Martina niet het geval en daarom neemt Willem in zijn testament op dat Hilleken als ze vóór zijn dood zou trouwen tweeduizend gulden van het erfdeel van haar moeder zou krijgen.

Deze bepaling gaat inderdaad op, maar Martina en haar man Peter Caris vechten deze bepaling na de dood van haar broer Willem aan, evenwel zonder succes.
In 1641 is Hilleken Jans van Steensel lidmaat geworden van de gereformeerde kerk met haar tante Geertruyt als getuige.

Lees alles over deze verwantschappen in het document 27 oktober 1647 Geboorten, huwelijken, overlijden en testamenten

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelHerfstfoto’s van Marijke Vaes in gemeentehuis
Volgend artikelOndernemers in de Maasstraat laten kerststal terugkeren Weert