Raad akkoord met bestemmingsplan Duurzaam Industriepark Cranendonck

Locatie naast de Zinkfabriek in Budel-Dorplein waar het DIC ingetekend was. (Foto: Google Maps)

BUDEL-DORPLEIN – De partijen die zich al jaren hard maken voor een vernieuwende en duurzame ontwikkeling van het gebied rond Nyrstar, hebben groen licht. Nadat op 19 september de gemeenteraad van Cranendonck akkoord ging met het vernieuwde bestemmingsplan kunnen de fraaie plannen de stap maken van de tekentafel naar de realiteit. Wethouder Frans Kuppens verwoordde het tijdens de perspresentatie als volgt: “Dit wordt niet zomaar een industrieterrein, het  wordt het industriepark van de toekomst. De puzzel is klaar om gelegd te worden.”

Na ruim twintig jaar praten, overleggen en ontwerpen krijgt het gebied rondom de fabriek van zinkproducent Nyrstar in de komende jaren een wel heel bijzondere invulling. Bijzonder vanwege het vernieuwende karakter, de soms complexe materie, maar zeker ook vanwege de nauwe samenwerking tussen meerdere partijen.

Mijlpaal
Erik van Merrienboer, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant vindt dat met de vaststelling van het bestemmingsplan een belangrijke mijlpaal is geslagen. “Tegelijkertijd is het ook een startpunt voor een duurzame toekomst van Metalot op velerlei gebied. Metalot draagt bij aan een sterke continue ontwikkeling van Noord-Brabant, en dat niet alleen inzake werkgelegenheid en economische slagkracht.  Metalot wordt ook een internationale proeftuin met onder andere een focus op duurzame energie en natuurontwikkeling.”

Circulaire industrieterrein
Harry Denis, manager Vastgoed van Nyrstar, is al vanaf eind jaren negentig betrokken bij de plannen. Over het karakter van de nieuwe bedrijvigheid op het 100 hectare grote gebied zegt hij: “Nyrstar verbruikt veel energie en we hebben ook flinke reststromen uit ons productieproces. Reststromen, waaronder warmte, die hergebruikt kunnen worden.”

Denis noemt energieverbruik, energieopslag en hergebruik als centrale thema’s van het toekomstige circulaire bedrijventerrein. “Dat betekent dat bedrijven die zich hier gaan vestigen iets aan dat thema, aan die ontwikkeling, moeten toevoegen. Nyrstar staat internationaal bekend als zeer energie-efficiënt en milieubewust. Als ontwikkelaar willen we dat nieuwe bedrijven die duurzaamheidsdoelen onderstrepen, kennis delen en misschien facilitaire installaties, restwarmte van elkaar gebruiken. Er moet sprake zijn van een samenwerking die meerwaarde geeft op gebied van energie, circulaire economie, innovatie en metaaltechnologie. Samen werken aan het duurzaamheidsdoel op dit gebied.”

Onlangs heeft Nyrstar met een producent van zonnepanelen overeenstemming bereikt over een zonnepark op het terrein. Met 170.000 panelen wordt dit een van de grootste van ons land. De aanleg van dit park start naar verwachting begin volgend voorjaar.

Trots
Wanneer de eerste bouwactiviteiten op het terrein zichtbaar zijn is nog niet bekend. Wel hebben zich al enkele geïnteresseerde ondernemers bij Nyrstar gemeld. Binnenkort wordt vanuit de provincie een kwartiermaker aangesteld die alle ontwikkelingen rond Metalot gaat coördineren. “Hier zit een trotse club”, sloot Frans Kuppens de presentatie af. “Trots op wat we in grote gezamenlijkheid bereikt hebben, en trots op het feit dat we nu aan de slag kunnen. Op weg naar het circulaire bedrijventerrein van de toekomst.”

Vorig artikelLimburgers zien Hollanders als een bedreiging voor hun identiteit
Volgend artikelWethouder Gabriëls reikt 27 oktober 4e Erfgoedprijs uit